Šta dovodi do hroničnog umora

Šta dovodi do hroničnog umora
Šta dovodi do hroničnog umora

Male stvari i navike su to što najviše crpi energiju – mentalnu i fizičku. Eksperti su otkrili šta je to što nas najčešće umara u svakodnevnom životu i šta dovodi do hroničnog umora.

Nedovoljno tjelesne aktivnosti

Izbjegavanje treninga kako bi se sačuvala energija na duge staze ima veoma loše posljedice. Sa samo 20 minuta fizičke aktivnosti dnevno, poslije šest sedmica, osjećat ćete se snažnije.

Ne pijete vodu

Čak i minimalna dehidratacija crpi velike količine energije iz organizma jer smanjuje gustinu krvi, usporava protok kiseonika i čini srce manje efikasnim.

Manjak željeza

Manjak željeza u organizmu učinit će da se osjećate teško, slabo i razdražljivo. Običnim namirnicama, kao što su zelena salata, jaja i orašasti plodovi, možete povećati nivo željeza u organizmu, a samim tim i energiju.

Perfekcionizam

Ići ka savršenstvu je dobra stvar, ali nas često potiče da radimo jače i više nego što je zaista potrebno. Važno je postaviti realne ciljeve i rasporediti energiju za njihovo ostvarivanje.

Preskakanje doručka

Hrana je “gorivo” i zato je najvažnije šta unosimo u organizam kada počinjemo dan. Hrana koju pojedemo ujutru pokreće metabolizam i daje nam energiju za životne aktivnosti.

Brza hrana

Hrana sa mnogo ugljikohidrata i drugih nezdravih sastojaka povećava nivo šećera u krvi, što do kraja dana dovodi do osjećaja umora.

Ne znate kazati NE

Pretjerano udovoljavanje ljudima iscrpljuje. Također, prema mišljenju psihologa, ova osobina vremenom čini ljude bijesnim i mentalno iscrpljenim.

Neurednost

Neuredan stan, kancelarija i sto ograničavaju koncentraciju i sposobnost mozga da procesuira informacije.

Alkohol

Alkohol usporava nervni sistem i ima sedativno dejstvo, zbog čega mnogi misle da pijani lakše utonu u san. Ipak, on utječe na kvalitet spavanja, jer tokom noći tijelo počne lučiti adrenalin, zbog kojeg se ujutru mnogi osjećaju loše.

Kafa

Nove studije su pokazale da je do tri šoljice kafe dnevno preporučljivo. Ipak, neodgovorna upotreba kofeina može vrlo lako poremetiti bioritam i ciklus sna. Zato ne pretjerujte sa ovim napitkom, naročito uveče.

Noćni život

Kada dođu petak i subota uveče, mnogi vole izaći u provod. Ipak, kao i svako zadovoljstvo, ono utječe na organizam koji je noću programiran za san. Na sreću, postoji lijek – naučnici preporučuju rano ustajanje poslije izlaska, ali i popodnevni odmor od 20 minuta koji, prema njihovom mišljenju, dovoljno oporavi tijelo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.