Na poslu žene trpe veći stres

Žena na poslu
Žena na poslu

Žene trpe puno veći nivo stresa na poslu nego muškarci i zbog toga su i sklonije depresiji.

Istraživanje Health and Safety Executiveu

Objašnjenje je seksizam na radnom mjestu i porodične odgovornosti koje pružaju dodatne pritisak, zaključak je studije koju je proveo “Health and Safety Executiveu” u Velikoj Britaniji.

Od 25. godine, žene su pod puno većim stresom od muškaraca i tako ostaje cijeli njihov radni vijek. Vrhunac je u dobi od 35. do 44, kad mnoge žene žongliranju porodične obaveze, kao što su briga za djecu i starije roditelje.

Suočene su s dodatnim radnim pritiscima: moraju dokazati da su jednako sposobne kao muškarci, ne cijeni ih se dovoljno i ne unapređuje, a imaju i nejednake plaće (tako žene misle).

Podaci su prikupljani u periodu od tri godine, završno sa 2016, a pokazali su i da muškarci u tri dobne grupe (16-24, 25-34 i 35-44) imaju značajno niže stope stresa na radnom mjestu od prosjeka. Oni s najvišim stopama su muškarci u dobi 45-54, ali ta stopa nije statistički značajna – piše u izvještaju.

Poređenja radi, žene u grupama od 25-34, 35-44 i 45-54 su sve, statistički gledano, pod većim stresom od prosjeka. Izvještaj je pokazao i da su depresija, anksioznost i stres povezan s poslom, bili razlozi za čak 37 posto bolovanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.