Kako liječiti virusnu upalu pluća

Virusna upala pluća
Virusna upala pluća

U posljednjih nekoliko dana pedijatri ističu povećan broj djece sa virusnom upalom pluća. Valja znati kako oboljenje nije nimalo bezazleno, može obuhvatiti oba ili jedno plućno krilo, a uzrokuju ga virus, bakterije, gljivice ili neki drugi mikroorganizmi.

Težina bolesti zavisi od organizma koji je uzročnik, a virusna upala pluća obično je najbezopasniji oblik. Ipak, kod starijih ljudi i beba, čiji imunitet nije dovoljno snažan, može biti veoma opasna.

Evo šta biste trebali znati o virusnoj upali pluća.

Uzročnici virusne upale pluća

Virus gripa, RSV, herpes ili varcella virus, ali i virusi koji su okidači za običnu prehladu adenovirusi i parainfluenza.

  • Virus gripe A i B obično se javljaju zimi i u rano proljeće, a odlikuju ih simptomi poput glavobolje, povišene temperature i bolova u mišićima.
  • Respiratorni sincitijalni virus (RSV) najčešće je pojavljuje u proljeće i obično napada djecu uzrokujući epidemiju u školama i vrtićima.
  • Herpes ili varicella poprilično su rijetki osim ako niste dobili vodene ospice. 4. Adenovirus ili parainfluenza često se povezuju s najobičnijim prehladama koje uzrokuju curenje iz nosa i konjuktivitis.

Simptomi su: malo povišena temperatura – obično ispod 38 stepeni, kašalj s malom količinom šlajma, umor, bol u mišićima.

Simptomi virusne upale pluća mogu trajati danima, pa čak i sedmicama prije nego što osjetite potrebu da odete ljekaru, dok kod bakterijske upale simptomi se razvijaju veoma brzo i mnogo su teži.

Kad se javiti ljekaru

Ako primijetite neke od sljedećih simptoma obavezno se javite ljekaru: otežano disanje i kratak dah bez obzira na fizičku aktivnost, bol u prsima, slabost u cijelom tijelu, krv u iskašljaju, učestalo i jako povrćanje koje može uzrokovati dehidraciju.

Liječenje virusne upale pluća

Ako vam je dijagnosticirana virusna upala pluća važno je puno odmarati i piti velike količine tečnosti. Nemojte se fizički opretećivati, jer umorni organizam sprečava imunitet da se odbrani od bolesti, a time riskirate pogoršanje.

Pošto je bolest virusna, antibiotici se ne primjenjuju, pa ljekar obično propisuje samo lijekove protiv temperature (Lupocet), kašlja i bolova u mišićima. Čak i ako vam da jače medikamente protiv upale pluća, i dalje je neophodno odmarati i piti dosta tečnosti. Nakon što popijete lijekove i odležite neko vrijeme vjerovatno ćete morati ponovno slikati pluća kako bi se ljekar uvjerio da je opasnost prošla.

Prevencija

Od virusne upale pluća možete se zaštititi kao i od gripe ili prehlade. Zato izbjegavajte javna mjesta u periodu epidemije, često perite ruke, posebno nakon što ste boravili u javnom prijevozu ili ste bili u društvu nekoga ko je prehlađen.

Vakcinisanjem protiv gripe smanjujete i mogućnost obolijevanja od virusne upale pluća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.