Kada odabrati tople a kada hladne obloge

Tople ili hladne obloge
Tople ili hladne obloge

Kada osećamo bol, ponekad postoji dilema da li treba odabrati tople ili hladne obloge, a mnogi od nas su nerijetko pogriješili u izboru i pogoršali situaciju.

Tople ili hladne obloge

Kada osjećamo bol, ponekad postoji dilema da li treba odabrati tople ili hladne obloge, a mnogi od nas su nerijetko pogrešili u izboru i pogoršali situaciju.

Međutim, postoje uputstva koja će spriječiti greške u budućnosti.

Tople obloge

Toplota je bolja kada je riječ o dugotrajnim i hroničnim bolovima, obično onim koji traju više od šest nedjelja. Artritis dovodi do trošenja i oštećenja hrskavice u zglobovima, a u ovim slučajevima se preporučuju tople obloge, jer toplota opušta zglobove i mišiće.

Ljudi često prave grešku i koriste hladne obloge kako bi smanjili bol koji izaziva ukočenost vrata. Ispravno je koristiti toplotu za opuštanje mišića.

Tendinoza je stanje hroničnog tendinitisa u kojem su tetive oštećene na ćelijskom nivou. Kao što je slučaj sa ostalim hroničnim stanjima, ovdje pomaže primjena toplote.

Hladne obloge

Led je efikasan kod bola izazvanog svježim povredama i smanjuje upalu. Kada osoba ima glavobolju, bol se javlja u nervima i krvnim sudovima u mozgu, a olakšanje donosi primjena hladnih obloga, bilo da se radi o ledu ili hladnim peškirima.

Ukoliko istegnete mišić ili povrijedite tetive, potrebno je da nanesete hladne obloge kako biste ublažili upalu i bol. Međutim, kada prođe upala, mišići mogu biti kruti, tako da za njihovo opuštanje treba koristiti tople obloge.

Slično je i pri istegnuću ili kidanju ligamenata u zglobovima. Prvo se koriste hladne, a potom tople obloge.

Kod upale tkiva koja povezuju mišiće i kosti, koja se naziva tendinitis, sebi možete pomoći nanošenjem leda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.