Tuberkulidi

Erythema induratum
Erythema induratum
Erythema induratum
Erythema induratum

Definicija:

Bolest koja nastaje kao alergijska reakcija kože na raspadnute djelove uzročnika iz nekog primarnog žarišta u tijelu. Tu spadaju erythem induratum, tuberculosis cutis papulonecrotica i tuberculosis cutis lichenoides.

Erythema induratum:

Indurativni infiltrati na potkoljenici koje često egzulceriraju. Bolest je hronična. Diferencijalno dijagnostički dolazi u obzir eritema nodozum i sifilistička guma (rijetko). Terapija ide u smislu polikemoterapije i sredstava za poboljšanje cirkulacije.

Tuberculosis cutis papulonecrotica:

Pojavljuju se na ekstenzornim stranama udova. Nekrotizirajuće papule cijele varioliformnim ožiljkom. Histološki se vidi nekroza i granulomi tuberkuloidne strukture. Diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir alergijski vaskulitis, lihenoidna pitirijaza, acne necrotica, papulozni sifilid. U terapiji uz polikemoterapiju se daju kortikosteroidi (lokalno i sistemski).

Tuberculosis cutis lichenoides:

Simetrična distribucija lihenoidnih papula na trupu. Promjene nestaju spontano, pa terapija nije potrebna, a u slučaju komplikacija daju se lokalno kortikosteroidi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.