Mehanizam prenošenja hemofilije

Mehanizam prenošenja hemofilije
Mehanizam prenošenja hemofilije

Mehanizam prenošenja hemofilije, koja se javlja samo kod muškaraca, dok žena, između dviju generacija muškaraca, služi samo kao prenosilac, bez manifestnih znakova bolesti prenosi se putem seksualnih hromozoma.

X seksualni hromozom

Ovo se tumači time da je poremećaj koagulacije, karakterističan za hemofiliju, u stvari vezan za X seksualni hromozom. Kako kod žene postoje dva X seksualna hromozoma, čak i ako se u njenim ćelijama nalazi obolio X hromozom, kod nje se ispoljavaju dominantne osobine, odnosno osobine koje nosi zdrav X hromozom.

U toku sazrjevanja jajne ćelije žene koja je prenosilac hemofilije, normalan i oštećen X hromozom se razdvajaju, te će od ta dva XX seksualna hromozoma jedan broj muške dijece dotične žene naslijediti normalan hromozom i kod njih se bolest neće javiti. Druga, pak, muška dijeca naslijediće od majke defektan X hromozom i Y hromozom od oca.

Pošto je Y hromozom nosilac samo muškosti, to on neće imati gen koji u sebi nosi osobinu koja utiče na koagulaciju krvi i koji je par odgovarajućem genu X hromozoma. Zbog toga će u naslijeđu doći do izražaja poremećeni gen X hromozoma majke, koji je inače recesivan, i javiće se karakteristična slika hemofilije.

Kod žene se hemofilija može javiti izvanredno rijetko, i to samo u slučaju ako žensko dijete od svakog roditelja naslijedi po jedan X hromozom koji ne posjeduje normalne osobine za koagulaciju krvi. Naknadna istraživanja svakako će otkrili i druge veze između citogenetike i raznih dosad neobjašnjenih oboljenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.