Folna kiselina je veoma bitna u trudnoći

Folna kiselina
Folna kiselina

Uzimanje većih količina folne kiseline tijekom trudnoće može za 40 posto smanjiti rizik od razvoja povišenog krvnog tlaka kod djece čije majke imaju više čimbenika rizika za srčanu bolest, ukazuje nova studija.

Folna kiselina je veoma bitna u trudnoći

Prema mišljenju stručnjaka, ovo otkriće otvara mogućnost da rana procjena rizika i intervencija prije začeća i tijekom trudnoće, mogu dovesti do novih načina prevencije hipertenzije i njenih posljedica.

Inače, gotovo 29 posto djece ima povišen sistolički krvni tlak u dobi od 3 do 9 godina. Sistolički krvni tlak je gornji broj kod očitanja krvnog tlaka.

Djeca s višim krvnim tlakom imaju veću vjerojatnost da je njihova majka prije trudnoće bila pretila, te imala hipertenziju i dijabetes.

Jednako tako, djeca spomenutih majki imaju veću vjerojatnost da će imati nižu porođajnu težinu i gestacijsku dob te viši indeks tjelesne mase (ITM).

Folna kiselina ili vitamin B9

Folna kiselina ili vitamin B9 član je vitamina B-kompleksa. Važna je za sintezu DNK i konverziju nekih aminokiselina. Nedostatak može dovesti do anemije.

Folna kiselina je zapravo pteroilglutaminska kiselina koja se sastoji od tri komponente: 2-amino-4-hidroksipteridinske jezgre, p-aminobenzojeve kiseline i glutaminske kiseline.

To je narančastožuti kristaličan prašak teško topiv u vodi i organskim otapalima. Hidrolizira se pod utjecajem kiselina, a razgrađuje pod utjecajem oksidansa, reducensa i UV-zračenja.

U prirodi dolazi u obliku poliglutamata. Bogati izvori folne kiseline su jetra, bubrezi, zeleno povrće, kvasac i orasi. Preporučene dnevne količine (RDA) za odrasle iznose 150 – 200 μg folata.

Važna je u sintezi nukleinskih kiselina i održavanju normalne eritropoeze. Zato pri nedostatku folne kiseline može doći do megaloblastične anemije i problema s probavom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.