Najavljen generalni štrajk ljekara u HNK

štrajk ljekara hnk
štrajk ljekara hnk

Vlada HNK, s premijerom Nevenkom Hercegom na čelu, ostat će upamćena kao prva od osnivanja Kantona pred čijim su sjedištem u Mostaru protestirali doktori medicine i stomatologije.

Generalni štrajk

Tako su ljekari, od Konjica do Neuma, njih više stotina, zajedno sa studentima, ali i građanima, jučer održali protestnu šetnju od stadiona Pod Bijelim brijegom sve do zgrade Kantonalne vlade, kao svojevrsnu uvertiru u generalni štrajk koji će otpočeti 19.marta.

Revoltirani i razočarani ljekari na ovaj su se potez odlučili jer im nadležni već duže vrijeme ne dopuštaju poseban pregovarački proces i poseban kolektivni ugovor, kao sto su to dobile njihove kolege  u ostatku Federacije BiH.

Šest štrajkova upozorenja i, evo treći  generalni štrajk najavljujemo, ali pomaka nema. Stoga, krenuli smo s mjerama kojima će nas slušati, pištaljkama po ulicama. Optužuju nas da želimo nešto drugo i da nešto krijemo, a mi samo želimo ono što su dobile naše kolege – izjavila je jučer dr. Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata.

Poručila je da od svojih zahtjeva neće odustati, kao i da nebježe od najradikalnijih mjera kao što je kolektivni otkaz.

Ako su najškolovaniji ljudi mogli izaći na ulicu, vjerujte da imaju hrabrosti uraditi i mnogo gore stvari. Govore nam da ne mogu pristati na dva kolektivna ugovora, a to isto daju osnovnim i srednjim školama – istakla je dr. Bevanda.

Dugo školovanje

Sa svojim kolegama jučer je bila i Lejla Nuhanović-Gakić, specijalista radiolog iz Konjica, koja je kazala da je jedan od argumenata koji ljekare vodi naprijed u cijeloj ovoj priči i to što se školuju 25 godina.

Zamislite kako je ovo sramno za nas, ali mi smo ponosni, ne damo svoje dostojanstvo, mi smo se za svoj status izborili svojim resursima. Nećemo pokleknuti bez obzira na to što je to Vlada. Vlada je danas jedna, sutra druga, a mi smo zauvijek doktori – poručila je ona.

Rad tokom štrajka

Tokom jučerašnjeg jednosatnog protesta rad u svim zdravstvenim ustanovama nesmetano se odvijao. Tokom predstojećeg generalnog štrajka, kako je rečeno, bit će obrađivani samo pacijenti čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.