Dupuytrenova Kontraktura

Dupuytrenova Kontraktura
Dupuytrenova Kontraktura
Dupuytrenova Kontraktura
Dupuytrenova Kontraktura

Definicija:

Dupuytrenova bolest je kontraktura palmarne fascije koja dovodo do postepenog skvrčavanja prstiju prema dlanu.

Etiopatogeneza:

Etiologija je nepoznata. Češće se javlja kod muškaraca iznad 50 godina života. Češća je u nekim obiteljima, kod cirotičara, dijabetičara i epileptičara. Patološki nalazimo čvorasta zadebljanja unutar palmarne fascije na dlanu, najčešće na ulnarnoj polovici dlana između 4. i 5. metakarpalne kosti.

Klinička slika:

Kliničkim preglodom kod nekih bolesnika se vide tačkaste uvučenosti na dlanu. S vremenom nastaje fleksorna kontraktura u metakarpalnom prostoru i proksimalnim interfalangealnim zglobovima. Kontraktura stvara poteškoće pri radu, umivanju i rukovanju. Promjene mogu biti jednostrane i obostrane. Dlanska strana šake je vrlo tvrda i naravno da je sve to popraćeno bolovima. Rezultati takve promjene su velika deformacija šaka koja dovodi do jakih poremećaja funkcija pokreta, iako nema direktne zahvaćenosti zglobova i tetiva.

Kod otprilike l0% bolesnika nalazi se čvorasto zadebljanje na tabanu u plantarnoj fasciji i fibrozne promjene u penisu (induratio penis plastica).

Klinički razlikijumo tri stadija bolesti, što zavisi od veličine oštećenja.

Dijagnoza:

  • Klinički pregled
  • RTG
  • MRI

Liječenje:

Kod izražene kontrakture radi se fasciektomija (odstranjenje palmarne fascije). Poslije operativnog zahvata važna je fizikalna terapija. Kod jake fleksijske kontrakture, dobar hirurški postupak je onaj kod kojeg se nakon fasciektomije rana na dlanu ne zatvara šavovima nego se ostavi otvorena i zavije (tzv. postupak otvorenog dlana po Mc Cashu). Tokom 4 – 5 dana, rana u cijelosti epitelizira. Prednost ovog postupka je da nema hematoma i bolesnik može odmah razgibavati prste.

Komplikacije operativnog zahvata:

  • hematom
  • nekroza kože
  • ozljeda digitalnog živca
  • Kod mlađih muškaraca i žena se češće javljaju recidivi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.