Volkmannova ishemična kontraktura

Volkmanova Kontraktura
Volkmanova Kontraktura

Definicija

Volkmannova ishemična kontraktura predstavlja ograničenu pokretljivost lakatnog zgloba.

Etiopatogeneza

Volkmannova ishemična kontraktura je posljedica ishemičnog oštećenja mišića dubokih fleksora na podlaktici (m. flexor digitorum profundus i m. flexor pollicis longus). Može bitit zahvaćen i nervus medianus, a u najtežim slučajevima i nervus ulnaris. Posljedica je oštećene cirkulacije u području lakta.

Najčešće do oštećenja cirkulacije dovodi ozljeda ili kompresija arterije brachialis kod ozljeda lakta, ili naročito suprakondilarni prijelomi humerusa. Ishemija uzrokuje degenerativne promjene mišića koji postaju tvrdi i fibrotični.

Klinička slika

Kod ovog oboljenja javlja se bol, blijedoća, parastezije i gubitak pulsa arterije radialis. Cirkulacija, osjet i pokretljivost prstiju moraju se dva puta dnevno kontrolirati tokom prve sedmice kod ozljede u laktu i na podlaktici, jer se ishemički sindrom može razviti u tom vremenu.

Ako nastupi nekroza, postepeno se razvija slika kontrakture, a to je: prsti su ispruženi u metakarpofalangealnim zglobovima, a flektirani u interfalangealnim zglobovima (pandžasta šaka). Ekstenzija prstiju je ograničena, mišići šake i podlaktice su atrofični, a senzibilitet je oslabljen.

Dijagnoza

  • klinička slika
  • CT
  • MRI

Liječenje

Veoma je važna prevencija, a to se postiže pravilnim zbrinjavanjem i na vrijeme prepoznavanjem frakture i moguće ozljede arterije brachialis. Ako se razvije kontraktura, indicirana je fizikalna terapija i korektivni operativni zahvat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.