Sindrom niske opstrukcije

Ileus
Ileus
Ileus
Ileus

Je veoma opasan vid usporenja kretanja himusa kroz crijevo. U ovom slučaju hrana je fizički spriječena da se kreće a sam uzrok je važniji od posljedica nekretanja himusa. Ileus po etiologiji može biti funkcionalni i organski.

Funkcionalni ileus

Pojavljuje se u dva oblika kao spastički (kada se pojavljuje spazam muskulature ileusa) koji je najčešće posljedica trovanja nekim materijama kao npr olovo, ili ga uzrokuju jaki bolovi, te se može pojaviti i kao paralitički ileus kao posljedica težih operativnih zahvata, adrenergične inhibicije motorike

Organski ileus

Je mehaničke prirode i imamo ga u više oblika. Inaginacioni, strangulacioni, ikarceracioni, volvulacioni i opturacioni.

Invaginacioni ileus

Nastaje uvlačenjem proksimalnog dijela tankog crijeva u distalni. Sreće se kod oštećenje nervnog tkiva u zidu crijeva tako da proksimalni dio ima bržu i jaču peristaltiku od distalnog a nekada distalni na podražaje odgovara antiperistaltikom što rezultira uvlačenjem proksimalnog dijela u distalni. U pojedinim slučajevima je opisana invaginacija i do jedan metar.

Krvni sudovi su dvostruko previjeni, još kada se hrana zaglavi zbog smanjenog lumena povećani pritisak potpuno blokira cirkulaciju i nastaje nekroza tog dijela crijeva. Hrana koja se na tom mjestu zadržava raspada se i u uz oslabljenu cirkulaciju i nekrozu razvija se bakterijska infekcija i gangrena.

Strangulacioni ileus

Strangulacioni ileus nastaje poslije nekog upalnog procesa bilo u samom crijevu ili u njegovoj okolini. Eksudirana tekučina sadrži fibrin kojeg prvo zamjenjuje granulaciono tkivo potom pravo vezivo. Kako vezivo ima osobinu da se nakon određenog vremena kontrahuje ono ako je postavljeno u vidu prstena oko crijeva uzrokovaće na tom mjestu parcijalno suženje lumena. Prekid pasaže hrane uzrokuje njeno raspadanje i u izaziva nagon na povraćanje. Može se komplikovati bakterijskom infekcijom.

Inkarceriracioni ikterus

Javlja se kod inkarcerirane hernije čiji je sadržaj crijevo. Prvi simptomi dolaze od cirkulatornih poteškoća.

Volvulacioni ileus (volvulus)

Osnova za ovaj vid ileusa je nenormalan razvoj mezenterija. Zbog različitih razloga ali obično se radi o antiperistaltici ili tumorima crijevo se zamota u svoj mezenterij. Normalno dolazi do poremećaja cirkulacije u tom dijelu crijeva i nekroze.

Optuarcioni ileus

Nastaje začepljenjem lumena crijeva. Može biti zbog tumora, nakupina parazita, crijevnih kamenaca (sterkoliti ili enteroliti).

Bez obzira na uzrok kod svih ileusa manifestuju se poremećaji na sljedećim poljima:

  • Motorika: zbog otežanog kretanja hrane razvija se kompenzatorna hipertrofija mišića uz pojačanu peristaltiku dovodi do pojave abdomenalnih kolika. Ukoliko ni pojačana peristaltika ne progura crijevni sadržaj kroz otvor kao odgovor javlja se antiperistaltički talas koji sve išćera napolje. U slučaju da duže vrijeme traje posljedično se javlja insuficijencija i dilatacija hipertrofičnog crijeva.
  • Sekrecija: ileus je redovno praćen oštećenjem vaskularne mreže crijeva. Kroz oštećen zid krvnih sudova izlazi tekućina u lumen crijeva gube se minerali i voda pa nastaje dehidratacija, a iz lumena crijeva vrlo često materije nastale iz hrane koja se raspada ulaze u krv. Moguća je i prava obilna hemoragija zbog masovnog oštećenja sluznice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.