Dijagnoza bacilus anthracis

Bacillus anthracis
Bacillus anthracis

Laboratorijska dijagnoza bacilus anthracis

Bacilus anthracis je znatno prisutan u kožnim lezijama antraksa, a može se dokazati bojenjem po Gramu, direktnim fluorescentnim antitijelima, ili kulturom, osim u slučajevima kad je bolesnik bio liječen antibioticima.

Bakteriemiju ima mali postotak bolesnika s antraksom; ali bolest može progredirati u smrt prije nego hemokulture postanu pozitivne.

Bolesnici s antraksnim meningitisom imaju krvav likvor koji sadrži velik broj bakterija bacilus anthracis što se dokazuju bojenjem ili kulturom.

Virulencija se sumnjivih izolata bacilus anthracis može dokazati inokulacijom zamorcima; smrt nastupa unutar 24 sata otkad su kulture krvi uzete iz srca bile pozitivne.

Bolesnici s blagom bolesti imaju normalne leukocite, ali bolesnici s diseminiranom bolesti tipično imaju polimorfonuklearnu leukocitozu.

Testovi antitijela na bacilus anthracis

Testovi antitijela na bacilus anthracis obično su potvrdni s obziriom na dijagnozu antraksa. Osjetljiva i specifična reakcija polimeraze (PCR), metoda razvijena za detekciju
spora bacilus anthracis može biti korisna za brzo testiranje potencijalno kontaminiranih životinjskih i agrikulturnih proizvoda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.