Predoziranje u narkomaniji

Predoziranje
Predoziranje
Predoziranje
Predoziranje

Overdose (predoziranje) se dešava kada osoba uzima više droge nego što tijelo može da podnese. Može se predozirati heroinom, metadonom, alkoholom, tabletama za smirenje. Ako se ove supstance koriste pomješane povećava se mogućnost predoziranja.

Znaci predoziranja

  • osoba sporo, nejednako ili bučno “krkljajuće” diše
  • ne može se probuditi
  • ima uske zjenice
  • ima plave usne

Predozirana osoba se najčešće sruši i poplavi odmah nakon ubrizgavanja heroina u venu, ali predoziranje može nastati i nakon nekoliko sati, naročito Metadonom.

Šta učiniti ako se neko predozira?

Pomozi mu, ali pazi da se ne povrijediš na iskorišćene i bačene igle i špriceve. Provjeri da li je svjestan, prodrmaj ga i pozovi po imenu. Ponekad pomaže da osobu snažno uštipneš za resicu uha, ali nemoj raditi ništa što je može povrijediti. Ako je i dalje u nesvjesti proveri disanje – stavi uho na njegova usta, slušaj disanje, gledaj da li se grudi/trbuh spuštaju i dižu (najmanje 10 sekundi).

Ako je u nesvjesti i ne diše – ZOVI ODMAH HITNU POMOĆ 124- reci im, ako znaš, šta je osoba uzela ili šta inače uzima.

Ako je u nesvjesti, a diše, skini mu/joj povez sa ruke, izvuci iz usta sve što bi moglo uzrokovati gušenje (rana, jezik osobe), OKRENI GA NA STRANU, nagni mu/joj glavu unazad i osiguraj da se ne prevrne na ledja ili trbuh dok ti zoveš Hitnu pomoć.

NIKAKO MU NEMOJ davati hranu ili piće, nemoj ga stavljati u kadu, niti bilo šta ubrizgavati u venu.

Ostani s njim ako možeš, a ako ne možeš, smjesti ga sigurno prije odlaska. POLICIJA dolazi samo ako je pozove Hitna pomoć zbog nečije agresivnosti ili ako neko umre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.