Tumor na srcu napunili super-lijepilom

Tumor na srcu
Tumor na srcu
Tumor na srcu
Tumor na srcu

Američki liječnici otkrili su rijetki oblik tumora na srcu medicinske sestre Jamie Arliss. Mislili su da joj nema spasa. Niko do sada nije preživio takav tumor pa su strahovali da neće ni ona. Međutim, kardiolog Christopher Cave došao je na radikalnu ideju – ispunio je tumor superlijepilom i tako spriječio njegov rast, piše Daily Mail.

Hirurzi su pokušali operirati i vaditi ovakve tumore, ali nikoga nisu uspjeli spasiti. Odlučio sam isprobati medicinsko superljepilo. To joj je bila zadnja nada. Nismo znali hoće li djelovati, ali nije bilo izbora – rekao je dr. Cave iz sveučilišnog medicinskog centra Rochester. Dodao je kako je Jamie nevjerojatno hrabra žena. Bila je svjesna opasnosti, ali je pristala na operaciju.

Tumor je prestao rasti i premašio je sva naša očekivanja. Možemo očekivati da će imati normalan život – rekao je. Jamie je slučajno otkrila da ima tumor. Bila je na obuci za EKG 2009. godine i u sklopu demonstracije spojili su je na aparat. Vidjevši neku abnormalnost, poslali su je na daljnje pretrage. Našli su rijetki oblik tumora u lijevoj komori.

Mislila sam da ću umrijeti i da će moja kćer odrastati bez majke. U to vrijeme stalno sam bila umorna, ali pripisivala sam to poslu – rekla je Jamie.

Liječnici su joj objasnili kako se rodila s tumorom, ali je nastavio rasti i izvan srca. Pokušali su joj ga izvaditi, ali nakon što su je otvorili na operacijskom stolu, vidjeli su da ne mogu ništa napraviti. Transplantacija srca, također, nije više bila opcija jer ne bi dobili srce na vrijeme. Dr. Cave razgovarao je s kolegom koji je napravio sličnu operaciju na mozgu. Došao je na ideju. Umetnuli su tanki kateter u srce i izlili četiri tube hirurškog superlijepila. Prije su već pokušali spriječiti dovod krvi u tumor, ali pronašao je novi izvor. Nevjerojatnu operaciju objavili su svi medicinski časopisi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.