Vožnja bicikla je rizična po žene?

Vožnja bicikla je rizična po žene
Vožnja bicikla je rizična po žene
Vožnja bicikla je rizična po žene
Vožnja bicikla je rizična po žene

Vožnja bicikla, koja se zbog nezgodnog sjedišta povezuje sa erektilnom disfunkcijom kod muškaraca, može loše uticati i na zdravlje žena – pokazuje nova studija.

Sjedišta na ovom prevoznom sredstvu su napravljena tako da je težina tijela koncentrisana na njegov prednji dio, što dovodi do pritiskanja nerava i krvnih sudova u oblasti genitalija. Kod muškaraca takav položaj čak dovodi do erektilne disfunkcije, što je dokazano u brojnim studijama.

Međutim uticaj ove sprave na žensko zdravlje još uvek nije tako pomno praćen. U studiji Jejl univerziteta iz 2006. istraživači su otkrili da je grupa biciklistkinja imala manje osjetljive genitalije od grupe trkačica; tako da naučnici vjeruju da su i žene koje redovno voze bicikl ugrožene kao i muškarci.

U posljednjoj studiji istraživači sa Jejla su pokušali da utvrde da li specifični faktori utiču na bol i utrnulost kod biciklistkinja. U njihovoj studiji učestvovalo je 48 žena od kojih je svaka biciklom prelazila najmanje nekoliko kilometara nedeljno.

Ispitanice su donijele svoje bicikle u laboratoriju gdje su ih istraživači namontirali na stacionarnu mašinu i rekli damama da namjeste sjedišta kao što to inače čine. Dok su one okretale pedale, saopštavale su da li osjećaju bol, utrnulost ili golicanje, a jedna sprava je za to vrijeme merila senzacije u karlici.

Ispostavilo se da su najviše “krivi” držači na volanima, jer se žene spuste niže na sjedištu kako bi ih dohvatile i na taj način vrše veći pritisak na karlični predio. Što su volani niži u odnosu na sjedište, to se žene moraju više nagnuti naprijed i prenijeti pritisak većeg dijela tijela na perineum.

“Ovom studijom smo pokazali da neosporno postoji rizik i kod žena kada je riječ o vožnji bicikla; taj rizik, u zavisnosti od položaja tijela u toku vožnje, može biti veći ili manji”, rekla je dr Marša K. Ges, autor studije. “Postoje neki položaji tijela koji su mnogo zdraviji i zato moramo da edukujemo ljubitelje ovog sporta da ih primjenjuju i oslobode karlicu dodatnog pritiska.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.