Kardiomiopatije

Hipertroficna kardiomiopatija
Hipertroficna kardiomiopatija

U svakodnevnoj kliničkoj praksi kardiomiopatijama se pogrešno nazivaju sva oštećenja srčane funkcije bez obzira na uzrok, uključujući oštećenja funkcije uslijed arterijske hipertenzije, koronarne bolesti ili bolesti srčanih zalistaka. Međutim, kardiomiopatije u užem smislu označavaju nasljedne i specifične stečene bolesti srčanog mišića.

Najčešće kardiomiopatije su hipertrofijska i dilatativna.

Hipertrofijska kardiomiopatija je nasljedni poremećaj srčanog mišića koji je neravnomjerno zadebljan. Posljedica je otežan prolazak krvi, smanjena rastezljivost (punjenje krvlju) srca, kasnije i oštećenje funkcije srca kao pumpe te sklonost poremećajima srčanog ritma i povećani rizik od iznenadne srčane smrti.

Simptomi su zaduha, poremećaji svijesti, bolovi u prsima i osjećaj nepravilnog srčanog ritma.

Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze, kliničkog pregleda, ultrazvuka srca i kateterizacije srca, a korisne informacije u procjeni težine bolesti daju ergometrija i 24-satni Holter EKG.

Liječi se primarno lijekovima koji usporavaju pogoršanje bolesti, smanjuju simptome i rizik od neželjenih događaja. U određenim slučajevima dolazi u obzir odstranjenje djela zadebljalog srčanog mišića kirurškim putem ili perkutanim zatvaranjem ogranka koronarne arterije koji ga opskrbljuje. Potrebno je učiniti pretrage i srodnicima ovih bolesnika.

Dilatacijska kardiomiopatija  je mješana, nasljedna i stečena primarna bolest miokarda koja rezultira proširenjem srčanih šupljina i značajnim smanjenjem funkcije srca kao pume.

Simptomi su zaduha, oticanje nogu i trbuha, slabost, nepodnošenje fizičkih napora i drugi.

Dijagnoza se postavlja anamnezom, kliničkim pregledom, ultrazvukom srca i kateterizacijom srca. Brojne druge dijagnostičke pretrage daju korisne informacije o težini bolesti.

Liječi se primarno lijekovima koji usporavaju pogoršanje bolesti, smanjuju simptome i neželjene događaje. U određenim slučajevima dolazi u obzir ugradnja uređaja sličnih elektrostimulatoru koji mogu poboljšati srčanu funkciju i prekinuti malignu aritmiju. U zadnjem stadiju bolesti u određenim slučajevima dolazi u obzir transplantacija srca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.