Reumatska groznica

Reumatska groznica
Reumatska groznica

Definicija

Reumatska groznica se ubraja u skupinu upalnog reumatizma i njezino glavno obilježje je sistemski znak. Može zahvatiti vezivno tkivo u raznim dijelovima organizma, ali se najčešće manifestira na zglobovima i srcu. Reumatska groznica je kronično oboljenje s akutnim početkom i ponavljanim egzacerbacijama.

Etiopatogeneza

Bolest se javlja 2 do 3 tjedna nakon preležane akutne infekcije gornjeg dijela dišnog sustava izazvane beta hemolitičkim streptokokom grupe A.Hemolitički streptokok nije neposredan specifični uzročnik bolesti, već svojim prisustvom senzibilišu organizam, odnosno dovodi do stvaranja antitijela protiv ovog streptokoka i time omogućuje pojavu bolesti poslije latentnog intervala od 2 do 3 tjedna.

Kao predisponirajući čimbenici navode se nasljednost i konstitucija, uvjeti života i rada (vlaga, zagušljivost, prenatrpanost, blizak kontakt), klimatski i geografski čimbenici (hladna i vlažna klima), sezonska pojava (rano proljeće i kasna jesen), životno doba (školsko doba ).

Klinička slika

Klinički simptomi i znaci ovise o tome koji je organ ili sustav zahvaćen bolešću. Opći simptomi su karakteristični za upalni proces u organizmu i to su: povišena tjelesna temperatura, ubrzan rad srca, opći umor i malaksalost, gubitak apetita s opadanjem u težini, znojenje, glavobolja, krvarenje iz nosa, povraćanje.

U lokalizirane reumatske manifestacije spadaju:

Migrirajući poliartritis – karakterizira ga zahvaćenost većih zglobova, najčešće koljena, skočnih zglobova, lakata, zglobova ručja i ramena.Nalaz na zahvaćenim zglobovima ima svoje karakteristike zapaljenja: jaka bol, otok, crvenilo, toplinu i ograničenost pokreta. Promjene na zglobovima imaju migratorni-šetajući znak, odnosno zahvaćaju jedan zglob, a zatim se na tom zglobu povlače a javljaju na drugom, nekada na više zglobova.

Reumatski karditis – upalni proces koji može zahvatiti miokard, endokard ili perikard, ili kombinaciju svih kada se radi o pankarditisu.Najčešći simptomi su izrazit umor, malaksalost, znojenje, gubitak apetita, gušenje, kašalj, bol u prsima iu ekstremitetima. Fizički znaci ovise od stupnja zatajenja srca i obično se zapažaju ubrzano disanje, ubrzan rad srca, ortopneja (posebna vrsta otežanog disanja kada bolesnok zauzima polusjedeći položaj), mukli srčani tonovi, nabrekle vene vrata, uvećana jetra, otok lica i potkoljenica.

Chorea minor – reumatski alergični encefalitis (zapaljenje mozga). Javlja se češće kod djevojčica između 5. i 15. godine.Razvija se postupno, s pojavom nervoze djeteta, ispoljenom nesanicom, razdražljivošću, noćnim mokrenjem. U daljnjem tijeku se javljaju nekoordinirani pokreti, otežan govor, dijete pravi grimase, koluta očima, teško prima hranu i vodu.A pored dramatične slike dobro reagira na liječenje i prolazi bez posljedica.
Potkožni reumatski čvorići – javljaju se kod najtežih oblika i znak su loše prognoze.To su čvrsti, bezbolni čvorići na ekstenzornim površinama zglobova koljena lakata, lopatica, zatiljka i na ispupčenim dijelovima torakalnih i lumbalnih kralježaka.

Erythema marginatum ili annular – specifična kožna promjena koja je blijeda u centru, a rubovi su kružni ili vijugavi, obično se javlja na trupu i gornjim ekstremitetima, nikada na licu. Pošto je ovaj eritem prolazan, promjenljiv, neupadljiv, treba ga pažljivo tražiti jer se smatra patognomonične znakom.

Dijagnoza

Postavlja se na temelju anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijske analize – sedimentacija je ubrzana, povećan je broj bijelih krvnih zrnaca i povećana je koncentracija fibrinogena.U serumu se nalaze antitijela i to povećan je ASO titar.

Liječenje

U slučajevima kada srce nije zahvaćeno, neophodno je ležanje sedam ili više dana i primjena penicilina i salicilata. Kada je reumatskim procesom zahvaćeno srce neophodno je duže mirovanje i penicilin i salicilati a kada je srce uvećano uključuju se i kortikosteroidi.