Conjunctivitis catarrhalis chronica

Conjunctivitis catarrhalis chronica
Conjunctivitis catarrhalis chronica
Conjunctivitis catarrhalis chronica
Conjunctivitis catarrhalis chronica

Radi se o hroničnom oboljenju konjunktive sa izraženom subjektivnom simptomatologijom, dok je objektivni nalaz vrlo oskudan. Uzroci nastanka su brojni i raznoliki kao što su bakterije, alergija ili iritacija. Najčešći uzročnik je stafilokok, rijetko virus ili gljivica. Kao iritansi mogu da budu strana tijela, prašina, dim, trihijaza ili loše osvjetljenje. Može se pojaviti i kod senilnog ektropijuma, pareze n. facialisa, smetnji u sekreciji suza i neko-rigiranih refrakcionih anomalija.

Bolesnik ima izražene subjektivne smetnje u vidu žarenja, peckanja, suzenja, “oči su teške”. Sekrecija je oskudna, povremeno su ujutro kapci slijepljeni. Od objektivnih simptoma nalazimo pri pregledu konjunktive donjeg kapka blagu konjunktivalnu hiperemiju, dok je konjunktiva tarzusa zamućena. Prisutna je i papilama hiperplazija. Često dolazi do nakupljanja bjeličastog sekreta u uglovima oka.

Kod liječenja važno je naći uzrok bolesti –biogram i antibiogrami. Kod lakših slučajeva daju se blaga adstringentna sredstva kao što su 3% borna kiselina i 1% otopina ZnSO4 3x dnevno. Kod upornijih slučajeva tuširamo konjunktivu sa 2% otopinom AgNO3 2x nedjeljno uz lokalnu primjenu kortikosteroida s antibioticima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.