Anatomija i fiziologija nervnog sistema

Nervni sistem
Nervni sistem

Nervni ili živčani sistem (systema nervosum) je organski sistem našeg tijela koji ima zadaću da uspostavi vezu našeg tijela sa vanjskim svijetom tj. sredinom u kojoj živimo.

On nas neprekidno obavještava o svim promjenama vanjske sredine, koje su važne za život i rad organizma, kako bismo na vrijeme reagovali na adekvatan način i tako se prilagodili novonastaloj situaciji. Ta reakcija nije uvijek svjesna–voljna, ona je nekada refleksna. To zavisi od toga da li za reakciju imamo dosta vremena, da bismo mogli da donesemo svjesnu odluku ili je pak situacija takva da reakcija mora biti momentalna, munjevita, što rezultira refleksom.

Anatomija i fiziologija nervnog sistema

Nervni sistem nas stalno obavještava i o stanju unutar našeg organizma, o svim našim organskim sistemima, iako toga veoma često nismo ni svjesni. Jedan dio nervnog sistema, tzv. vegetativni ili autonomni nervni sistem upravlja potpuno samostalno svim funkcijama organizma koje su bitne za njegov život (vitalne funkcije), a koje se odvijaju neprekidno, bez obzira na stanje naše svijesti.

Nervni sistem dijelimo na:

  • centralni nervni sistem koji čine mozak i kičmena moždina;
  • periferni nervni sistem koji čine moždani i moždinski nervi
  • autonomni nervni sistem koji čine simpatikus i parasimpatikus

Osnovna jedinica nervnog sistema je nervna ćelija – neuron.

Nervne ćelije su različitog oblika, ali sve imaju tijelo i nastavke. Tijelo je pokriveno plazma- membranom i u njemu se nalaze ćelijske organele. Na tijelu postoji više kratkih nastavaka – dendrita, koji obično prenose podražaje ka tijelu ćelije, i jedan dugi nastavak – akson ili neurit, koji prenosi impulse od podražajnog tijela ka periferiji. Aksoni su obavijeni bjeličastim, mijelinskim ovojnicama koje su produkt potpornih ćelija. Taj omotač služi kao električni izolator i omogućava brže prenošenje nervnih impulsa kroz aksone. Dužina aksona može, kod nekih nervnih ćelija, iznositi i do jednog metra. Broj nervnih ćelija u nervnom sistemu procjenjuje se na oko 14 milijardi. Nervne ćelije u nervnom sistemu međusobno su povezane vezama koje nazivamo sinapse, te su organizovane u ogroman broj sistema koji obavljaju određene aktivnosti.

U nervnom sistemu osim nervnih ćelija nalazimo i potporne ćelije – glija ćelije.

U tkivu centralnog i perifernog nervnog sistema nalaze se i krvni sudovi koji mogu biti zahvaćeni raznim patološkim procesima (ateroskleroza, tromboembolija, vaskulitis) te sekundarno dovesti do nervnih oštećenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.