Conjunctivitis follicularis

Oko
Oko

Može se pojaviti u akutnoj, subakutnoj i hroničnoj formi.

Conjuctivitis inclusoria (paratrachoma, bazenski konjunktivitis) je akutna forma. Razlikujemo 2 oblika – kod novorođenčadi i kod djece ili odraslih.

  • Kod novorođenčadi – počinje u drugoj nedjelji po rođenju. Uzročnik je Chlamydia oculogenitale. Infekcija nastaje za vrijeme prolaza kroz inficirani porođajni kanal, gdje je inficiran cerviks, ali nema nekih kliničkih simptoma kod majke. Klinički su vidljivi jak otok kapaka i obilna seropurulentna sekrecija. Konjunktiva je crvena, somotastog izgleda zbog papilarne hiperplazije. Bolest traje 7 dana i obično ne ostavlja posljedice.
  • Kod djece i odraslih izazivač je isti a izvor je urogenitalni trakt. Bolest se prenosi i preko vode u bazenima za kupanje gdje je voda zagađena urogenitalnim sekretom. Bolest počinje naglo sa podražajnim znacima (blefarospazam, fotofobija i epifora) obično na jednom oku. Kapci otečeni, konjunktiva hiperemična, injicirana. U predjelu prelazne brazde vidi se dosta folikula koji su jednake veličine i prozirni za razliku od trahomskih folikula koji su nejednaki, neprozirni i mutni. Prisutna je papilama hiperplazija uz osrednju mukopurulentnu sekreciju. Preaurikularne limfne žlijezde mogu biti otečene.

Prognoza bolesti je dobra i obično ne ostavlja posljedice.

Terapija: lokalna primjena antibiotskih kapi i masti (1% tetraciklina ili eritromicina) 3-4 nedjelje.

Conjunctivitis follicularis chronica je virusna infekcija, konjunktiva je hiperemična sa folikularnom hiperplazijom tarzusa i forniksa te umjerenom sekrecijom. Kornea je intaktna. Bolest se završava spontano bez ikakvih posljedica. Nekada ju je teško razlikovati od trahoma, Međutim, ovdje nikada nema panusa niti inkluzija u razmazu epitelnih stanica. Kod slučajeva s aktivnom bolešću daju se u liječenju kroz tri nedjelje lokalno 1,5% masti tetraciklina ili eritromicina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.