Bijeli hljeb loš za srce

Bijeli hljeb
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb

Jednostavni ugljeni hidrati doprinose većem riziku od srčanih bolesti. Žene čija svakodnevna ishrana sadrži veće količine bijelog hljeba, bijelog pirinča, pice i slične namirnice bogate jednostavnim ugljenim hidratima više su nego dvostruko sklone razvijanju bolesti srca.

Sa druge strane, isti se zaključak ne može primjeniti i na muškarce, tvrde italijanski istraživači.

Istraživači nagađaju kako je za razliku između polova odgovoran načina na koji muškarci i žene procesuiraju ugljene hidrate, a oni se razlikuju.

Za srce su štetni ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom, tj. oni koji uzrokuju skok šećera u krvi. To znači da su namirnice bogate jednostavnim ugljenim hidratima, kao što su voće i tjestenine sigurni za naš vitalni organ, tvrde stručnjaci Nacionalnog instituta za istraživanje raka iz Milana.

Italijanski istraživači su analizirali podakte velike studije koja se koncentrirala na prehranu i rizik od raka. Ispitano je 48.000 osoba o njihovoj prehrani, a zabilježena je vrsta ugljenih hidrata koju su konzumirali. Naravno, izuzete su osobe sa dijabetesom.

Žene koje su jele najveće količine ugljenih hidrata bile su izložene dvostruko većem riziku od srčanih bolesti u odnosu na one koje su jele najmanje. Kada su istraživači sagledali vrstu ugljenih hidrata, taj rizik je bio još očigledniji.

Naime, ustanovili su kako su ispitanice koje su jele hranu s visokim GI bile 2,5 puta sklonije bolestima srca, čak i kada su u obzir uzeti drugi faktori, poput tjelesne aktivnosti, unosa zasićenih masti, pušenja i sl.

Kako se zdravo hraniti?

Autorica knjige “The Low GI Diet“, Džoana MekMillian Prajs, savjetuje konzumiranje namirnica sa niskim glikemijskim indeksom: “To znači da izbacite rafinirane ugljene hidrate i odaberete minimalno rafinirane žitarice od cijelog zrna i povrće s niskim indeksom, voće i mahunarke.

Ova hrana će vam pomoći da održite nivo energije i dobro raspoloženje tokom dana, a takođe smanjuje rizik od mnogih hroničnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i određene vrste raka“.

Glikemijski indeks mjeri se od jedan do 100, zavisno od toga koliko brzo ugljeni hidrati utiču na nivo šećera u krvi. Namirnice sa GI-om manjim od 55 stvaraju male fluktuacije glukoze i insulina u krvi pa se smatraju namirnicama sa niskim indeksom.

Izvor: ordinacija.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.