Aphakia

Aphakia
Aphakia
Aphakia

Afakija je stanje kada u oku nedostaje leća. Rijetko se može pojaviti kao prirođena pojava zbog anomalije u razvoju leće i oka (primarna afakija), ali znatno češće je stečena, obično nakon operativnog odstranjenja katarakte.

Klinički znaci afakije su duboka prednja sobica, podrhtavanje irisa (iridodonesis), crna boja pupilarne regije, nedostatak Purkinje-Sansonovih sličica, odsustvo sjene irisa kod postraničnog svjetla i visoko hipermetropno oko. Naime, oštrina vida se korigira obično sa +10D.

Korekcija afaknog oka se može izvršiti

  • naočalama (+10.0 D) – postoje određeni nedostaci kao što su ovisnost bolesnika o stalnom nošenju naočala, zatim otežana adaptacija bolesnika na 25% uvećanu sliku na afaknom oku u odnosu na normalnu sliku na retini, što zahtijeva mjesece navikavanja na afakne naočale. Procjena dubinskog vida posebno kod presipanja tečnosti ili hodanja stepenicama može predstavljati odredjene probleme za bolesnika.
  • kontaktnim lećama (gaspermeabilnim ili mekim) – Kontaktne leće koje nosi bolesnik nakon operacije mogu prevazići problem uvećane slike na retini. Ali, mnogo stariji pacijenti imaju pak problema sa stavljanjem i skidanjem kontaktnih leća.
  • implantacijom odgovarajućih intraokulamih leća obično u stražnju i rjeđe u prednju očnu sobicu. najbolja metoda korekcije afakije i danas je općeprihvaćena širom svijeta. Implanti su napravljeni od polimetilmetakrilata i obično se implantiraju u oko u toku same operacije katarakte. Takva implantacija leće je primarna, ali ona može biti i sekundama kada se naknadnim operativnim zahvatom ugradjuje leća.

Stanje oka poslije operacije katarakte sa ugrađenom intraokularnom lećom nazivamo pseudophakia.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.