Liječenje multiple skleroze

multipla skleroza

multipla skleroza
multipla skleroza

U liječenju MS-e razlikujemo:

 • liječenje egzacerbacija,
 • tretman za usporavanje napredovanja bolesti,
 • simptomatsko liječenje.

Liječenje akutnih egzacerbacija

je fokusirano na davanju kortikosteroida ili ACTH.Daje se Methylprednisolon i.v. 1 g dnevno,  3-5 dana, a nakon toga slijedi kratkotrajno peroralno ordiniranje prednisona.

Terapija za usporavanje napredovanja bolesti

Dokazan efekat u tretmanu oboljelih od MS imaju imunomodulatorni lijekovi kao što su Interferon β-1a i Interferon β-1b.Interferon beta pomaže u smanjenju broja relapsa i smanjenju intenziteta relapsa, usporava nastajanje tjelesnog invaliditeta,smanjuje broj aktivnih lezija i smanjuje broj dana provedenih u bolnici.

Kontraindikacije za primjenu Interferona su trudnoća, preosjetljivost na beta i humane albumine,teška depresija,dekompenzirana bolest jetre i ne adekvatno medikamentozno regulirana epilepsija.

Interferom β-1b ima najbolji učinak kod relapsirajuće remitirajućeg oblika MS.Primjenjuje se u obliku rastvora u dozi od 8 i.j., s.c. svaki drugi dan.

Interferon β-1a (Rebif,Avonex)

a)    Rebif se daje u različitim dozama 3,6 ili 12 miliona i.j.,2-3 puta sedmično.Veća doza znatno smanjuje broj egzacerbacija i usporava napredovanje bolesti.

b)    Avonex daje se 6 miliona i.j. jedanput sedmično.

Glatiramer acetat (Copaxone)

Upotrebom ovog lijeka pokazalo se da se smanjuje broj egzacerbacija za 29%. Daje se 20 mg Copakona s.c. jedanput dnevno.

Mitoxantron je citostatik koji se upotrebljava u malim dozama kod relapsirajuće remitirajućeg oblika MS.Daje se 5 mg/m² ili 12 mg/m², i.v. svaka 3 mjeseca u toku dvije godine.

Simptomatsko liječenje

Tretman brojnih simptoma je glavni cilj u cjelokupoj terapiji MS,uvažavajući istovremeno uzrast,spol,trajanje bolesti,klinički tip, te intenzitet same bolesti.

Zamor

Obično se u terapiji zamora koristi Amantadin u početku 100 mg dnevno,pa se može povisiti na 200 ili 400 mg. Nusefekti su: mučnina,nesanica,nervoza,psihoza.Još se koristi i Pemolein i Fluoxetin.

Spasticitet

Ključ za tretman spasticiteta je efektivan fizioterapiski program.Od lijekova koristi se:

Baclofen 5 i 160 mg podjeljen u 3-4 doze dnevno,

Tizanidin 2-36 mg u 3 doze dnevno,

Benzodijazepini(Clonazepam) 0,5-10 mg u 3 doze dnevno,

Gabapentin 300-600 mg u 3 doze dnevno,

Dantrolene sodium 25-400 mg dnevno

Botulinum tixin 500-1.000 i.j. i.v.

Bolne i senzorne poteškoće

Bol kod MS obično ne zahtijeva specijalno liječenje.Kod hroničnog bola koriste se lijekovi iz skupine tricikličnih antidepresiva (Anafranil) i lijekovi iz skupine antikonvulziva (Tegretol).Jaki analgetici se ne preporučuju jer izazivaju ovisnost.

Tremor

je loš prognostički znak i težak je za medikamentozni tretman.Liječenje uključuje fizikalnu terapiju,korištenje ortopedskih pomagala, propisivanje lijekova i u iznimnim slučajevima primjenu hirurških zahvata. Lijekovi koji se primjenjuju su: Propranolol,  Clonazepam, Gabapentin, Lamotrigin, Carbamazepin, Isoniasid i Ondansetron.

Smetnje ravnoteže

Poremećaj ravnoteže liječi se fizikalnom terapijom i uzimanjem lijekova,a to su antihistaminici(Dimenhidrinat) i anksiolitici(Benzodijazepin).

Smetnje mokrenja i defekacije

Kod spastičnog mokraćnog mjehura problem je skladištenje urina.Tretman je primjena antiholinargika (Imipramin i Propanthelin).

Kod flakcidnog mokraćnog mjehura problem je retencija i rezidualni urin koji je idealan za razvoj bakterija i nastanak infekcije.Tretman je  intermitentna kateterizacija,alfa blokatori i holinargički lijekovi.

Kod kombinovanog poremećaja punjenja i pražnjenja mokraćnog mjehura tretman je primjena antispastičnih blokatora,alfa adenergičkih blokatora, te antiholinergički lijekovi sa intermitentnom kateterizacijom.

Kod dijareje se primjenjuje adekvatna dijeta,kontrola elektrolita i antidijaretici,a u slučaju opstipacije laksativi (Dulcolax) i glicerolski čepići.

Smetnje vida

Smetnje vida nastaju zbog optičkog neuritisa i liječe se kortikosteroidima.U slučaju pojave dvoslika koristi se flaster,a kod preosjetljivosti na svjetlo upotraba naočala sa žutim staklima.

Deprasija

Tretman depresije kod MS uključuje kombinaciju antidepresiva i psihoterapiju,kao i edukaciju o problemima sa kojima se pacijent suočava.

3 Comments

 1. Vest o senzacionalnom otkriću italijanskog doktora Paola Zambonija prva je objavila kanadska televizija ( CTV W5). Otkriće se odnosi na uzrok i lečenje Multipleks skleroze. Ova vest je brzo obišla Svet i izazvala nezapamćeno interesovanje.

  Prof. dr Paolo Zamboni :
  Diplomirao je medicinu i hirurgiju 1982.Specilizirao je vaskularnu hirurgiju na univerziitetu Kalifornija San Francsiko 1986 godine.Od 1987 do 1992 radi kao istrazivac na univerzitetu u Sasarima (Sardenia).Od 1992 prelazi na univerzitet u Ferari (blizu Venecije) na odeljenje istrazivanje hirurske nauke!Od 1998 predaje hirurgiju na univerzitetu u Ferari.
  Od 2001 je sef hirurgije na na univerzitetu u Ferari.
  Od 2004 je direktor vaskularne klinike na univerzitetu u Ferari.
  Autor je preko 200 naucnih publikacija vecina medjunarodno indeksiranih.
  Dobitnik je sledecih medjunarodnih naucnih nagrada u ooblassti venskih bolesti:
  nagrada Americkog instituta za venske bolesti 2002,2005,2007
  nagrada Evropskog instituta za venske bolesti 2002,2005

  Trenutno je direktor hirurgije,anetezije i radiologije univerzitetske klinike u Ferari.

  Otkrice prof. Zambonija:
  Problem kod MS je u venama vrata i gornjeg dela grudi(CCSVI-Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency). Usled deformacija (zapusene vene, uvrnute vene…) protok krvi kroz ove vene je usporen ili onemogucen. To dovodi do duzeg zadrzavanja krvi na ovim mestima i njenog vracnja u mozak(refluks). Produzeno vreme protoka krvi omogucilo je da se gvozdje iz krvi talozi u mozgu. Natalozeno gvozdje u mozgu izaziva neuroloske ispade koji se manifestuju kao Multipleks skleroza.
  Resenje ovog problema prelazi u domen vaskularnog hirurga. Ugradnjom stenta ili balona, krvni sud (vena, ili vene) se prosiruje i omogucava normalan protok. To dovodi do ublazavanja simptoma MS-a ili cak njihovog potpunog nestajanja.
  Svoju teoriju dr Zamboni je dokazao na svojoj supruzi koja je obolela od MS-a. Nekoliko godina nakon intervencije ona nema nikakvih simptoma ovog obolenja. Slicna situacija je i sa njegovih 65 pacijenata u Italiji koji su prosli kroz ovaj tretman oslobadjanja protoka krvi u pomenutim venama.
  Internet, svetska stampa, pa i televizija puni su izvestaja u vezi ovog otkrica.

  Brojni lekari su podrzali otkrice dr Zambonija i uključili se u sprovođenje pomenutog tretmana.

  Dr Mark Haacke, profesor na McMaster University u Hamiltonu, ohrabruje pacijente da mu pošalju MRI snimke njihove glave i vrata tako da može dalje da istražuje teoriju Dr Zambonija. Dr. Haacke je svetski poznat stručnjak za obradu snimaka koji je razvio metod merenja nagomilavanja gvoždja u mozgu.
  USA: Dr. Dake, Stanford University School of Medicine
  UK: Dr. Anton Collins, Royal Victoria Hospital in Belfast
  Poland: Dr. Simka, Pszczyna
  France: Prof. Claude Franceschi, Paris
  Canada: University of British Columbia
  Nederland: VU medisch centrum
  Australia: Dr. Julie Gregg (Sonographe), Doppler ultrasound in Melbourne
  Sofia, Bulgaria: National Cardiology Hospital, Clinic of vascular surgery and angiology, Assoc. Prof. Lachezar Grozdinski, MD, PhD, specialist in angiology
  Germany: Prof. Juergen Reichenbach, PhD
  Inst. fur Diagnostische und Interventionelle Radiologie, Universitatsklinikum Jena
  MRT-Gebaude Am Steiger, Philosophenweg 3, D-07743 Jena, GERMANY

  Rezultati do kojih su dosli pomenuti lekari, kao i ogromna zainteresovanost obolelih, doveli su do otpocinjanja nekoliko studija – istrazivanja sirom sveta. Cilj ovih istrazivanja je da se dokaze ispravnost otkrica dr Zambonija. Najvece istrazivanje se sprovodi u istrazivackom centru Buffalo, SAD, pod rukovodstvom dr Zivadinova. U istrazivanje je ukljuceno preko 1500 obolelih, a prvi rezultati se ocekuju u februaru 2010.
  Takodje, 23.01.2010. odrzana je konferencija u Vićenci sa temom “CCSVI i MS” Glavni predavaci su bili dr Zamboni i dr Salvi ( director centra za neurološke bolesti u Bolonji). Ucestvovali su brojni poznati svetski strucnjaci.
  Dva dana kasnije pomenuti doktori su u Milanu, više od četiri sata odgovarali na pitanja predstavnika MS udruženja iz Italije, Kanade I SAD.
  Nova konferencija je zakazana za 07.02.2010. godine u Njujorku. Učešće su najavili mnogi priznati svetski stručnjaci u oblasti vaskularne hirurgije, radiologije I neurologije.

  Mnoge klinike se specijalizuju za utvrdjivanje CCSVI-a putem doplera i magnetne rezonance kod obolelih od MS-a, ukljucile su se mnoge evropske drzave, Kanada, Rusija, Kina, Australija, Novi Zeland… Čak i u drzavama u okruzenju postoje aktivnosti u vezi ovoga ( Slovenija, Bugarska, Austrija…). Medjutim, mi smo jedna od retkih drzava u kojoj se niko nije oglasio po ovom pitanju. Osim nesto tekstova na Internetu i izjava nekoliko vaskularnih hirurga I radiologa, svi istali cute: novine, televizija, neurolozi, ms drustva… Da li je u pitanju nezainteresovanost ili nedovoljna informisanost?

 2. Iz Velike Britanije MSRC nova studija objavljena na temelju Januar 30 2010:

  Australska studija pitanja osnovana koncepata rane bolesti događanja u MS

  Istražitelji na Sveučilištu u Sydneyu su objavili studiju sugerirajući da najranije vidjeti aktivnost u mozgu u MS se uništenje stanica koje čine mijelin (oligodendrocytes), događa prije početka imunološke aktivnosti obično pokreću krivi za bolest.

  Ova provokativna studija, sufinanciran od strane mnogih izvora, uključujući Nacionalni MS Society, otvara nove mogućnosti za pronalaženje uzroka bolesti i razvoja novih tretmana. Studija je, autora Drs. John W. Prineas, Andrew P.D. Henderson i kolegama, te je objavljen u prosincu broju Annals of Neurology (2009; 66:739-753).

  Background: Multipla skleroza je odavno mislio da se pokreću imun napada u mozga i leđne moždine, uzrokujući spektar neuroloških simptoma. Opsežna istraživanja su u tijeku, kako bi bolje razumjeli što izaziva imuni napada, a koji su uključeni imunološke stanice, te za bolje razumijevanje oštećenje središnjeg živčanog sustava koja se javlja tijekom MS. Pored studija imunološke aktivnosti temeljne ono što se smatra autoimuna procesa, još jedan važan pristup je usmjeren na patologiji studija uključuje mikroskopska istraživanja MS lezije (oštećena područja, koji se nazivaju i plakete) u mozgu osoba s MS.

  Glavni autor trenutnog studija, John W. Prineas, MB, BS, FRCP, bio je 2001 dobitnik Ivana Dystel nagradu za MS istraživanja, nagradu dao zajednički od strane Nacionalnog MS društvo i American Academy of Neurology. On je bio prepoznat po tome što je istraživač koji je prvi opisao kako mijelina, tvari koja štiti živčana vlakna, se razgrađuje u MS, i bio je prvi pokazao da se mijelin popravak događa tijekom MS kroz tijela prirodni popravak procesa.

  Current Studija: Za ove studije, tim se koristi mozak uzoraka od 11 ljudi koji su umrli rano u tijeku svojih MS, a također se koristi tim usporedbe uzoraka od ljudi s drugih bolesti uključujući i moždani udar. Neki od testova fokusirana na podskupove uzoraka iz sedam ljudi koji su lezije prikazano aktivni uništavanje mijelina. Da biste dobili osjećaj za imunološke stanice aktivnosti u mozgu i po kojoj fazi to je bio pojavio, tim pregledao novo aktivno i riješen lezije, kao i obližnje krvne žile, okolna područja prikazuje neke aktivnosti bolesti i okolice koji su se pojavili normalno, i područja koje su dalje od lezije od interesa.

  Rezultati: U okolnim tkivima novo formiranje lezija, istražitelji pronašli dokaze o gubitku oligodendrocytes uz izostanak imunog T ili B stanice koje normalno bi biti odgovorni za pokretanje napada na imunološki oligodendrocytes i mijelin koje oni proizvode. Ove i druge imunološke stanice, uključujući i smetlar stanice (makrofazi i microglia), bili su u brojne lezije i okolnih tkiva u naizgled kasnijim fazama razaranja, a ponekad i na lezije koje su u procesu popravka. U uzorcima iz dva vrlo rano slučajeva kliničke početka bolesti, otkrili su nekoliko imunološke stanice unutar lezije i nema dokaza aktiviranja smetlar stanica.

  Ove i drugih neočekivanih nalaza iz ove studije je vodio istražitelji predložiti da rana imun djelatnosti u aktivnim lezijama vidio je da je makrofagi i microglia, čiji je posao da je za očistiti i ukloniti oštećenja mijelina.

  Oni predlažu da formiranje lezija uzrokovana je nešto drugo nego destruktivni imunološki aktivnosti na čelu s upalnim stanicama protiv komponenta mijelin ili oligodendrocytes.

  Komentar: Ova studija je značajna uz mali, ali rastući tijelo dokaza koji ističe pitanje što izaziva MS i da li postoji nešto drugo nego, ili pored, imunološki napada koji dovode do oštećenja tkiva u mozgu i leđnoj moždina ljudi sa MS. Daljnja istraživanja, koja je u tijeku od strane istražitelja širom svijeta, treba dalje prolio svjetlo na to pitanje i svibanj ponuditi romana tretmana.

  Napomena: dostupnost donatorskih mozga uzoraka je bilo presudno za ovu i druge studije fokusiranje na bolest patologija

  Source: US National Multiple Sclerosis Society (30/01/10) 30 siječanj 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.