Klima i uticaj klime na zdravlje

vjetrovi
vjetrovi

vjetrovi
vjetrovi

Definicija

Pod pojmom klima ili podneblje podrazumjevamo prosječne karakteristike vremenskih ili atmosferskih pojava koje vladaju u prizemnom sloj zemljine atmosfere.

Klima atmosfere: sloj vazduha 10-12km visine naziva se troposfera u njemu se dešavaju sve atmosferske pojave.

Klima zemljišta obuhvata površinu zemlje do koje se osjete dnevna kolebanja temperature.

Klima se dijeli na:

–          makroklima – obuhvata veliku regiju a osmatra se standardnim meteorološkim stanicama

–          mikroklima – obuhvata mali dio regije, recimo naselje ili čak zgrade pa i sobe.

U našem području vlada kontinentalna klima (vidi malo iz knjige ako ti se da)

Uticaj klime na zdravlje:

–          Direktni uticaj – to su svi faktori koji određuju klimu. Njih proučava medicinska meterologija koja je dio biometeorologije. Ona prati odnose, dinamičku promjenu u atmosferi i njeno biološko dejstvo. Prati oboljenja i njihovu pojavu u vezi sa klimatskim promjenama i pojavama u određenim klimatskim područjima. Bolest mornara od sunca, i slično

–          Indirektno – uticaj klime na zanimanja  i na boravak na vazduhu od čega recimo zavisi epidemiologija kapljičnih bolesti. (evo nešto mi palo na pamet, recimo hladni mjeseci u godini tjeraju ljude da se okupljaju u zatvorenim prostorijama koje se zbog hladnoće slabije provjetravaju što omogućava lakše širenje kapljično prenošenih zaraznih bolesti)

Vjetrovi

Nastaju zbog neravnomjernog zagrijavanja zemljine površine. Usljed toga se javljaju stalna kretanja vazduha. Kretanje vazdušne mase je:

–          horizontalno – i najjače je tamo gdje ima ravnice

–          vertikalno – kad postoji razlika u temperaturi 1C, kako je dole toplije zrak je širi a samim tim i lakši te se penje gore).

U kotlinama kod temperaturne inverzije imamo obrnuto stanje tako da je zrak dole hladniji onda svo aerozagađenje ostaje u donjim dijelovima atmosfere (recimo ne može sunce zbog oblačnosti da ugrije zemlju i donje dijelove nego samo gornje). Ovo se dešava najviše u decembru i januaru kada često horizontalno kretanje miruje u brdskim krajevima (kotline).

Parametri vjetra:

 • snaga (brzina)
 • pravac
 • vrijeme trajanja

Ruža vjetrova

Na koordinatnom sistemu sa stranama svijeta a centrom u tački kojoj tražimo ružu. Dodamo još i pravce SZ SI, JZ, JI i pomoćne SSZ, SZZ itd. Ucrtamo u vrijeme trajanja i jačinu, na odgovarajuće pravce i dobijamo sliku.

Anemoetar – aparat za makroklimatske

Katatermometar – aparat za mikroklimatske

Temperatura

uticaj temperature na ljudski organizam.

Ljudski organizam ima razne načine preko kojih reguliše i održava temperaturu organizma, tri su glavna:

 • preko kože direktnim kontaktom
 • udahnutim zrakom
 • eksrekitima

Preko kože se prenosi na 3 načina

–          toplinsko zračenje 45%

 • prenošenje energije elektromagnetnom radijacijom. Količina toplote ovim putem zavisi od temperature tijela, veličine površine tijela koja je okrenuta vanjskoj sredini i temperature okoline (može se ovdje reći i za vjetar koji bi odnosio ugrijani zrak sa površine tijela)

–          kondukcija i konvekcija 30%

 • kondukcija prenošenje temperature preko čestica gdje nema kretanja nasloniš se na banderu
 • konvekcija prenošenje temperature preko čestica koje se kreću

–          isparavanje 25%

 • isparavanjem 1gr znoja odnosi se 0,59cal energije. Kada je vlažnost zraka 100% nema isparavaja. Znojenje zavisi od temperature , vlage, uhranjenosti, popijene tekućine itd.

Akutne zdravstvene posljedice usljed izlaganja visokoj temperaturi

–          toplotna iznurenost (kolaps)

 • zbog nesposobnosti krvotoka da savlada dehidrataciju i perifernu vazodilataciju nastalu zbog vrućine i znojenja. Ovo se dešava u prenatrpanim toplim i loše ventiliranim prostorijama ali i vani kad zrak topao i visoke vlažnosti. Koža je vlažna krvni pritisak nizak a puls ubrzan i slab

–          toplotni udar (sunčanica)

 • javlja se kada toplotna radijacija djeluje direktno na glavu okolna temperatura i vlažnost nemaju velikog značaja, simptomi su glavobolja, grčevi, krvi pritisak lagano povećan, povraćanje.  Vjeruje se da nastaje zbog pregrijavanja mozga a i zbog sloma sistema znojenja. Tjelesna temperatura je jako povećana 40-43C

–          toplotni grčevi

 • nastaju zbog smanjene količine NaCl u krvi. Obično se javlja pri kraju radnog vremena. Glavni simptomi su spastičke kontrakcije skeletne muskulature. Koža je topla i vlažna, temperatura i krvni pritisak su normalni

Niske temperature

–          ohlađivanje pojedinih dijelova tijela

 • akutne prolazne upale – javlja se crvenilo kože i bol (koji se javi kada temp. Kože padne na 15C) kod pada na 0C potpuna anestezija
 • rovovske noge – kod vojnika koji dugo stoje u vlažnim i hladnim nogama. Slično je u početku sa prethodnom ali slijedi spazam arteriola i venula sa dilatacijom kapilara, stazom i edemom. Noge postaju neosjetljive, otečene voštano bijele sa cijanotičnim mrljama
 • smrzavanje – koža se zbog svoje građe stvarno smrzava na –5 do –10. koža je blijedocrvena a mogu se javiti i mjehurići, osjećaj bockanja i crvenila. Dugotrajnije jave se nekroze.

–          ohlađivanje cijelog tijela

 • u našim krajevima je dosta rijetko jer je klima umjerena ali se u posebnim uslovima (rat) dešava. Prvi simptomi su: hladnoća veliki umor i neizdržljiva pospanost – obavezno spriječiti da sjedne i legne jer će zaspati i više se neće probuditi. Prije nego prestane rad srca organizam se često nalazi u stanju prividne smrti pa oprez da se ne proglasi mrtvim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.