Neuroze

neuroza
neuroza

neuroza
neuroza

Simptomi koji se viđaju u neurozama posljedica su emotivnih poremećaja nastalih zbog nesvjesnih, dubokih konflikata. Za razliku od psihosomatskih oboljenja, kod kojih emotivni poremećaji takođe igraju važnu ulogu, kod neuroza ne postoje organske promjene (kod psihosomatskih oboljenja nastaju organske promjene), ovi organski simptomi su simbolični. Neuroze su funkcionalna oboljenja, poremećaji funkcija, a ne anatomske promjene.

Neurotičari su osobe koje ne mogu da se adaptiraju na okolinu bez sukoba. Sukobi neurotičara pretvaraju se u emotivnu napetost, strah i druge simptome. Neurotičar nalazi izlaz iz konflikta u »bjekstvu u bolest«: tu nije posredi svesno biranje bolesti kao izlaz iz neprijatne situacije i realnug života već je reč o nesvesnim mehanizmima.

U nastanku neuroze najveći značaj imaju uticaji sredine, naročito oni uticaji koji su djelovali u najranijem detinjstvu. Veliku ulogu igra atmosfera u roditeljskom domu. U kasnijem životu značajne su psihičke traume, kao što je to, npr., neuspjeh i nezadovoljstvo položajem u društvu ili kada zahtjevi daleko prevazilaze sposobnosti (zbog nedovoljne spreme i obrazovanja ili zbog slabih intelektualnih mogućnosti). Neprilike na poslu, nezdravi odnosi na radnorn mjestu, loše stambene prilike i ekonomska nesigurnost takođe imaju udjela u nastanku neuroza.

Psihoanalitičko objašnjenje neuroza zasniva se na Freudovom učenju o nesvjesnoj psihi i potisnutim traumama: psihička trauma nije odreagovana već je potisnuta u nesvjesni dio psihike; afekt je prisutan i može dospjeti do svesti u izmenjenom obliku kao neurotički simptom.

U srži neurotičkih simptoma je konflikt izmedu »Ega« i »Ida«. Odbrambeni mehanizmi »Ega« suprotstavljaju se neprihvatljivim težnjama instinkta. Prema psihoanalitičkoj teoriji o neurozarna, Edipov konflikt iz ranog detinjstva  u kasnijem životu dovodi do neurotičkih simptoma.

Liječenje se sastoji u dovođenju u svjest onoga što je bilo potisnuto posle čega dolazi do afektivnog abreagovanja (oslobađanja ranije vezanih emocija).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.