Livedo reticularis

Livedo reticularis
Livedo reticularis
Livedo reticularis
Livedo reticularis

Definicija:

Livedo reticularis ili Cutis marmorata je funkcionalna angiopatija koja se pojavljuje u obliku mrežolikih ili prstenastih pjega unutar kojih se vide lividna i bijela područja kože.

Patogeneza:

Uzrok je poremećaj autonomne regulacije mikrocirkulacije i pojačana osjetljivost krvnih žila na hladnoću što uzrokuje spazam arteriola i atoniju venula. Cutis marmorata prvi je put opisana 1922. godine od strane Nizozemskog pedijatra Van Lohuizen. To je rijetka kongenitalna malformacija kapilara i vena.

Klinička slika:

Najčešće su zahvaćena bedra i koljena. Promjene se javljaju poslije djelovanja hladnoće na kožu, a lokalizovane su na bedrima i potkoljenicama. Lividne makule (tačkaste promjene, pjege) mrežastog ili prstenastog oblika su tranzitorne i iščezavaju poslije trljanja ili zagrijavanja kože. Livido retkularis se pojavljuje u mladosti mnogo češće kod žena nego kod muškaraca, a nestaje u starijem životnom dobu.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu:

  • anamneze
  • kliničke slike
  • dermatološkog pregleda

Terapija:

Terapije se provodi zaštitom od hladnoće, utopljavanjem, saunom, masažom i tjelesnom aktivnošću. Dolazi u obzir primjena lijekova koji uzrokuju hiperemiju (salicilati i derivati nikotinske kiseline).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.