Osobna higijena trudnice

Higijena trudnice
Higijena trudnice

Trudnoća predstavlja posebno fiziološko stanje spolno zrele žene. Zbog sklonosti trudnice ka pojedinim oboljenjima, kao i zbog manje otpornosti njenog organizma prema pojedinim štetnim noksama, neophodno je da i sama trudnica, a i njena okolina, vode računa o izvjesnim higijenskim i dijetetskim mjerama. U pogledu mentalnog zdravlja poznata je činjenica da su trudnice sklone emocionalnim ekscesima. One se bolje uzbude, lako mijenjaju raspoloženja, razdražljive su i plačljive, često rasuđuju i reagiraju neadekvatno, odnosno drukčije nego osobe izvan trudnoće. Zbog toga u ophođenju prema bremenitim ženama treba imati tolerantan stav i puno razumijevanja, čak i za izvjesne pretjeranosti s njihove strane.

Trudnica treba voditi posebnu brigu o čistoći svoga tijela, rublja i odjeće. Osim redovitog umivanja, svakodnevnog pranja zuba i održavanja higijene usne šupljine, trudnica mora voditi računa o čistoći svoje kože na svim dijelovima tijela. Naročito treba voditi računa o čistoći usne šupljine i zuba, jer se zubi u trudnoći često kvare. Zbog toga je potrebno da svaka trudnica u tijeku trudnoće konzultira stomatologa i da po potrebi poduzme liječenje ili ekstrakciju kvarnih zuba. Ni jedno ni drugo nije kontraindicirano tijekom trudnoće. Naprotiv, sanacija i njega zubi su od velike važnosti.

Posebnu pozornost trudnica treba posvetiti njezi dojki, osobito u posljednjim mjesecima trudnoće. Pri tom ona mora voditi računa o njihovoj čistoći, da nježno masira eventualno stvrdnute partije žljezdanog tkiva, da lakom masažom bradavica izbjegne nastajanje ragada na njima kada počne dojiti i da, ako su bradavice izravnate ili uvučene, nastoji da ih masažom formira. U trudnoći su zabranjena vaginalna ispiranja, kako iz higijenskih tako i iz terapijskih razloga, zbog opasnosti od izazivanja pobačaja. Zbog toga ne treba raditi ispiranje ni pri liječenju kolpitisa i cervicitisa. Od toga se može samo iznimno odstupiti, i to u bolničkim ustanovama gdje ispiranje vrši isključivo babica po instrukcijama i pod kontrolom liječnika.

U trudnoći se povećava vlažnost vagine jer se zbog venske staze i hiperemije unutarnjih spolnih organa pojačava transudacija iz proširenih krvnih žila. To je razlog što često vaginalni iscjedak izlazi iz rodnice i prlja vanjske spolne organe. Zbog toga trudnica je dužna svakodnevno održavati svoje vanjske spolne organe mlakom vodom i sapunom. Do polovice trudnoće, ako se trudnoća razvija bez teškoća i komplikacija, trudnica može da se kupa pod tušem, u kadi i u otvorenim vodama. U to vrijeme dozvoljeno joj je i da umjereno pliva bez korištenja grubih i naglih pokreta. Poslije petog mjeseca trudnoće trudnica se može kupati samo pod tušem, a ne i u kadi i u otvorenim vodama.

Odijevanje u trudnoći

U prvim mjesecima dok je trudnoća još na početku, trudnica može nositi odjeću koju je i dotle nosila. Kasnije, a svakako već poslije četvrtog mjeseca prema materijalima, kroju i obliku, odjeća trudnice treba biti prilagođena njenom stanju. Ona mora u dovoljnoj mjeri osiguravati tjelesnu toplinu, da štiti pokrivene dijelove tijela od rashlađenja, da je komotna, da ne steže trudnicu i da esteiski pristojno izgleda.

Jasno je da se odjeća trudnice prilagođava godišnjim dobima i starosti trudnoće. U trudnoći žena treba nositi prsluče koje će da podupire nabrekle i otežale dojke i onemogućava njihovo istezanje. Trudnica ne smije nositi nikakve steznike, tkanice i opasače, koji bi stezali njen trbuh i vršili pritisak na plod i maternicu. Radi pojačavanja trbušnog zida dopušteno je nošenje širokog platnenog pojasa koji ravnomjerno podupire zid trupuha, pruža oslonac plodu i sprječava nastajanje visećeg trbuha. Trudnica treba nositi široku i komotnu obuću koja joj ne steže stopala, jer ona pri kraju trudnoće mogu znatnije oteknu. U trudnoći je također štetno nošenje visokih potpetica, jer se time već postojeća prirodna lordoza još više pojačava što izaziva bolove u križima.

Rad u trudnoći

Trudnoća je fiziološki proces na koji umjeren svakodnevni rad ne utječe nepovoljno. Zbog toga je trudnicama dozvoljeno obavljati svoju uobičajenu djelatnost u toku prvih mjeseci trudnoće. U to vrijeme njima se zabranjuje samo obavljanje izvanredno teških i grubih poslova, koji mogu nepovoljno utjecati na razvoj ploda i izazvati abortus (vožnja teških motornih vozila, izuzetno teški fizički poslovi i rad pod nepovoljnim i teškim uvjetima). Trudnica treba da obavlja manje naporne poslove, ne treba da radi noću, ne treba da dežura, niti da radi prekovremeno. Na mjesec i pol dana prije termina porođaja trudnica treba da obustavi svaku profesionalnu djelatnost i da se bavi samo lakim domaćim poslovima, jer je naporan rad izlaže ozljedama, a samim tim i mogućnostima provokacije prijevremenog poroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.