Gonoreja i trudnoća

Gonoreja i trudnoća
Gonoreja i trudnoća

Gonoreja i trudnoća
Gonoreja i trudnoća

Gonoreja je nekad bila veoma česta bolest. Zbog velike osjetljivosti izazivača gonoreje na antibiotike (penicilin), danas je njen značaj u akušerstvu izvanredno mali. I pored toga, zbog opasnosti koje ovo oboljenje može da izazove kod trudnica, porodilja i novorođenčadi, i danas se svakoj trudnici, između ostalog, pregleda vaginalni razmaz, čime se pored drugih bolesti može da otkrije i gonoreja.

Gonoreja kod žena širi se gotovo isključivo polnim opštenjem, pri čemu se infekcija sa grlića prenosi na endometrijum i dalje kanalikulamim putem na endosalpinske. Obično, pri tome, uslijed oštećenja endosalpinksa nastaju srasline i stenoze ili kompletna opturacija jajovoda, praćena trajnim, ili rjeđe, privremenim sterilitetom. Rezultat liječenja ponekad se iskazuje suženim lumenom jajovoda usljed nedovoljne rekanalizacije, čime se stvaraju uslovi za naknadnu ektopičnu trudnoću. Ukoliko se infekcija ne zadrži samo na jajovodima, već dođe do akutnog pelveoperitonitisa, dalja propagacija zapaljenjskog procesa izostaje, pa gonorejično upala pelvičnog peritoneuma ne izaziva difuzni peritonitis. Ovo zbog toga što na nivou organa male karlice nastaju srasline koje pelveoperitoneum odvajaju od ostalog peritoneuma trbušne duplje i trbušnih organa, što obično dovodi do trajne neplodnosti žene. Zbog toga žene koje su bolovale od gonoreje veoma rijetko mogu da ostanu bremenite.
Rijetko, ali je moguće, da već gravidna žena dobije gonoreju. Simptomi bolesti tada su još neprijatniji nego izvan trudnoće. Sluznica vagine je hiperemičnija nego što je inače u trudnoći, ona je crvene boje, nabubrela. Iz vagine obilno ističe zelenožućkasti sekret neprijatnog zadaha. Trudnica se često žali na bolove u predijelu adneksa. Muči je učestalo mokrenje i osećaj pečenja pri tome. Kao potvrdu ovog kliničkog nalaza služi dokazivanje gonokoka u razmazu obojenog preparata dobijenog iz vaginalnog sekreta.

Liječenje je uspješno i kratkotrajno. Potrebno je samo nekoliko dana davati trudnici penicilin, ili u slučaju rezistencije, neki od antibiotika širokog spektra koji ne oštećuje plod.
Kao odjek nekadašnje česte gonoreje i teških posljedica po plod zbog mogućnosti okularne infekcije u toku samog porođaja sa posledičnim slijepilom, i danas je, djelom i zbog toga, obavezno ukapavanje sviježih Kredeovih kapljica na veznice novorođenčeta neposredno po rađanju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.