Difuzni neuroendokrini sistem

Apudom
Apudom
Apudom
Apudom

Difuzni neuroendokrini sistem (DNES) oduhvata endokrine ćelije rasporedjene pojedinačno ili u grupama i peptidergične i aminergične neurone i/ili vlakna, u epitelnom i vezivnom tkivu mnogih organa (probavnom, dišnom, mokradu, štitnjači, hipofizi…). Nalaze se među epitelnim stanicama i sadržavaju polipeptidne hormone ili biogene amine:

  • adrenalin
  • noradrenalin
  • 5-hidroksitriptamin

Mnoge od tih stanica imaju sposobnost primanja prethodnika amina i dekarboksilacije aminokiselina pa se označavaju akrnimom APUD (amine precursor uptake and decarboxylation). Neke od njih se boje solima srebra pa se nazivaju argentofilne ili argirofilne no sve one ne nakupljaju prekursore amina pa se naziv APUD postepeno zamjenio sa nazivom DNES.

DNES stanice su derivat embrionalnog živčanog sistema i mogu se prepoznati imunocitohemijskim metodama ili drugim citohemijskim tehnikama za prikazivanje specifičnih amina.

Neke DNES stanice su parakrine jer proizvode hemijske glasnike koji reguliraju funkcijju susjednih stanica uglavnom bez prisutnosti krvožilnog sistema.  Apudomi su tumori koji nastaju od DNES stanica koje izlučuju polipeptide.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.