Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum
Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum je najopasnija rana graviditetna toksikoza. Takva trudnica povraća 15-20, pa i više puta na dan. Ona više ne može da unosi, zadržava ni da koristi bilo kakvu tečnu ili čvrstu hranu. Zbog toga i zbog stalnog povraćanja ona naglo gubi u težini i malaksava i dehidrira. Nastaje značajan poremećaj metabolizma.

Nedostatak vitamina B1 potrebnog za razgrađivanje ugljenih hidrata u tkivu, može izazvati ozbiljno oštećenje u CNS-u, a nedostatak aminokiselina izaziva oštećenje jetre i poremećaj njene funkcije.

Zbog toga se na organima trudnice javljaju patološke promjene koje prate hronično gladovanje. Na parenhimatoznim organima, prije svega na jetri, bubrezima i srcu javljaju se degenerativne promjene koje mogu da dovedu do hepatitisa, degenerativnog miokarditisa, nefritisa, polineuritisa itd. Hemoragična dijateza i spontano krvarenje (zbog nedostatka C i K vitamina i faktora koagulacije).
Organizam trudnice, pošto ne unosi hranu troši svoje rezerve, u prvo vrijeme ugljene hidrate i masti a kasnije i bjelančevine. Kao posljedica stalnih i upornih povraćanja i poremećenog metabolizma nastaje poremećaj acidobazne ravnoteže u smislu povišenja kiselosti. Balans tečnosti i elektrolita duboko je poremećen. U mokraći se javljaju ketonska tijela i aceton. Bolesnica postaje subikterična. Njena koža i vidljive sluzokože su suhe, jer je trudnica dehidratizirana. Zbog toga u njenom krvotoku nastaju znaci hemokoncentracije:

Simptomatologija

Brzo gubljenje težine i gubljenje snage, ispijena, mršava i blijeda. Njena koža je suha i subikterična, jezik obložen, dah se osjeti na aceton.

Tahikardija i hipotenzija. U odmaklom stadijumu mogu se javiti subfebrilne temperature. U takvoj situaciji može doći do intrauterine smrti ploda, sa spontanim abortusom i poboljšanjem stanja trudnice i njenim ozdravljenjem, ali može letalno završiti i po samu trudnicu što je danas rijetko.

Terapija kod hiperemeze

Što hitnije hospitalizirati. Već samo izdvajanje iz svakodnevne sredine i oslobađanje od svakodnevnih životnih briga i teškoća utiče veoma povoljno.
Ukloniti strah od trudnoće, što je veoma važno, jer kod trudnica sa hiperemezom, često podsvijesno, postoji otpor protiv postojeće trudnoće.
Intravenski nadoknaditi izgubljenu tečnost, elektrolite i vitamine. Najčešće sa NaCl i fiziološkom otopinom glukoze obogaćeno vitaminima B i C.
Antiemetičkim i sedativnim sredstvima treba otkloniti nagon za  povraćanje. Stemetil treba prvih dana, dok ne prestane povraćanje, davati kao supozitorije, a kasnije per os
Kontrolisati tjelesnu težinu i mjeriti diurezu. I kad se stanje popravi preći na peroralnu nadoknadu tekućine i hranjivih materija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.