Trombendarterektomija

Perkutana transluminalna angioplastika
Perkutana transluminalna angioplastika
Perkutana transluminalna angioplastika
Perkutana transluminalna angioplastika

Definicija:

Trombendarterektomija je rekonstruktivni hirurški zahvat, izvodi se kod obliterirajućih bolesti arterija, prvenstveno kod ateroskleroze.

Postupak:

Zahvat se sastoji u odstranjenju obliterirajućeg cilindra zajedno sa oboljelim unutrašnjim slojem krvne žile. Ona se vrši pomoću disektora ili pomoću fleksibilne žice koja ima omču poput prstena.

Razlikujemo:

  • Otvorena  Trombendarterektomija: načini se uzdužni rez (arteriotomija) na mjestu obliteracije. Oštrim se disektorom izljušti obliterirani cilindar. Nakon toga se žila sašije. Primjenjuje se kod kratkih opstrukcija.
  • Poluzatvorena Trombendarterektomija: prikaže se arterija u cijeloj dužini začepljenja, ali se učine samo dvije kratke incizije iznad gornjeg i donjeg kraja opstrukcije. Pod kontrolom oka odstrani se cilindar. Primjenjuje se kod srednje dugih opstrukcija.
  • Zatvorena Trombendarterektomija: izvodi se kod dugačkih opstrukcija u femoropoplitealnom području. Učine se dvije kratke arteriotomije na proksimalnom i distalnom dijelu začepljene arterije, pa se fleksibilnom žicom koja ima omču izljušti cilindar. Nedostatak ovog postupka je to što ponekad zaostanu komadići intime, oko kojih mogu nastati tromboza i ponovna opstrukcija.
  • Perkutana transluminalna angioplastika: radi se u novije vrijeme. Poseban kateter s balonom se uvodi pod kontrolom RTG aparata u stenotirani dio arterije. Tada se balon puni tlakom 2 – 4 atmosvere i pri tome pritišće aterosklerotsku ploču uz stijenku. Tako se uspostavlja ponovna prohodnost lumena. Primjenjuje se kod začepljenja kraćeg segmenta, optimalno do 2 cm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.