Vanjsko krvarenje

Epistaxis
Epistaxis
Epistaxis
Epistaxis

To su krvarenja pri kojima krv dospijeva u vanjsku sredinu. Najčešće vanjsko krvarenje odvija se direkno preko kože kroz ranu bilo da krv dolazi sa same površine rane ili kroz njen kanal dolazi iz dubljih dijelova tijela. Međutim moguće je krvarenje i iz organa koji normalno imaju komunikaciju sa vanjskim svijetom:

Epistaxis je krvarenje iz sluznice nosa ili paranazalnih sinusa. Kod hiperemija aktivnih i pasivnih, upala, tumora, hemoragične dijateze. Te krvarenje iz vena sa tzv locus kiesselbachi sa sluznice septuma nosa.

Haemoptoe (haemoptysis) je krvarenje iz plućnog parenhima ili bronha pri čemu se krv iskašljava pomješana sa zrakom u vidu pjenušava svijetlocrvene pljuvačke. Nalazimo je kod tuberkuloze pluća i kod karcinoma bronha.

Haematemesis je povraćanje krvi koja se izlila u želudac. Često je kod peptičnih ulcusa ili kod egzulceriranih tumora, rupture proširenih vena u  donjem djelu ezofagusa itd.

Melena je izlučivanje krvi u stolici. Najčešće je posljedica ulkusnog procesa u duodenumu i želucu i kod raznih drugih ulceroznih kolitisa (amebijaza, tifus, dizenterija). Krv koja je iz želuca je crna jer je reagovala sa HCl, dok je krv iz područja debelog crijeva svijetla i svježa.

Haematuria je pojava krvi u mokraći. Razlikujemo mikrohematuriju koja je gotovo nevidljiva golim okom i makrohematruriju koja je lučenje krvi u velikoj količini. Krv koja se u mokraći se javlja može biti porijeklom iz bilo kojeg dijela urinarnog trakta (kamenac, upala mokraćne bešike, upala pelvis renisa, redovan pratilac je papilomatoznih tumora mokraćne bešike i malignih tumora bubrega) .

Metrorrhagia je krvarenje iz uterusa, a krv izlazi vani preko genitalija pri tome ovakvo krvarenje nema nikakve veze sa menstrualnim krvarenjema javlja se kod hiperplazija i upala sluznice uterusa (endometritis), raka, abortusa itd.

Menorrhagia je patološki pojačano menstrualno krvarenje vremenski je duže od normalnog i obilnije je, a nastaje kod raznih hormonalnih poremećaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.