Seks nakon moždanog udara

Seks nakon moždanog udara
Seks nakon moždanog udara

Seks nakon moždanog udara
Seks nakon moždanog udara

Seks je osjetljiva tema. Poput drugih fizički onesposobljenih osoba, i oni koje prežive moždani udar  postavljaju si pitanja o budućem seksualnom životu.
Nažalost, ta pitanja uglavnom ostanu neizgovorena i neodgovorena. Zbog prisutnosti mnogobrojnih, raznovrsnih strahova možda ćete izbjegavati intimnost, međutim njezino odgadanje samo povećava anksioznost. Česta bojazan je mogućnost ponovnog moždanog udara za vrijeme seksa. Međutim, vjerojatnost da se to dogodi vrlo je mala i beznačajna.

Da biste zadržali interes za seks, budite što privlačniji, dotjerujte se i održavajte osobnu higijenu. Topla kupka, ugodna glazba ili masaža prije vođenja ljubavi može vam pomoći da se opustite i uživate u sebi. Porast samopouzdanja povoljno će utjecati i na doživljaj vlastite seksualne privlačnosti.

Što ranije obnovite seksualne odnose nakon moždanog udara, kada ste medicinski stabilni, vjerojatno ćete imati manje problema u svom seksualnom životu. Pri tome budite realni glede svojih fizičkih sposobnosti i nemogućnosti. Istovremeno imajte na umu da osobe koje su prije moždanog udara bile seksualno aktivne obično gaje interes za seks i poslije. Ako niti prije niste bili posebno zainteresirani za seks, to se neće promijeniti niti nakon moždanog udara.

Nemojte uspoređivati sadašnji seks sa prijašnjim uspjesima ili neuspjesima. Počnite polako, sa bliskošću i obostranom brigom, recite partneru što vam čini zadovoljstvo.

Do zanemarivanja ili izbjegavanja seksualne aktivnosti dolazi zbog napetosti, emocionalne nesredenosti, oduže tosti jedne strane tijela, promjena u doživljavanju vlastitog tijela, gubitka osjeta dodira u polovini tijela ili problema s govorom, osjećaja frustriranosti i posramljenosti, te zbog stresnosti ponovnog učenja svakodnevnih zadataka ali i zbog fizičkog umora.

Ovisno o dijelu mozga koji je oštećen, mogu nastupiti fizičke i emocionalne promjene koje djeluju na seksualni život. Muškarci mogu imati teškoća s postizanjem erekcije ili ejakulacije. Žene mogu imati smanjen osjećaj ili vlaženje u rodnici. Osjet dodira može biti potpuno ili djelomično promijenjen.

Ako vaš partner ne zna da ste izgubili osjet dodira na paraliziranoj strani, može vas milovati, a da vi to ne osjetite i ne odgovorite na njegove podražaje. S druge strane, neka područja vašeg tijela mogu biti preosjetljiva na dodir, tako da njihovo dodirivanje izaziva osjećaj boli.
Najbolje je otvoreno porazgovarati s partnerom i objasniti mu s kakvim se problemima susrećete, zamolite ga da vas dodiruje po vašoj zdravoj polovici tijela. Imajte na umu da svaki odnos zahtijeva trud da se održi ono što je dobro i promijeni ono loše.

Lijekovi mogu također uzrokovati promjene koje otežavaju seksualni život. Tablete za spavanje, protiv visokog tlaka, depresije ili alergije mogu reducirati seksualnu sposobnost, a neke čak izazvati impotenciju. Ako posumnjate na takav njihov učinak potrebno je konzultirati se s liječnikom, ali nikad nemojte sami prestati uzimati lijekove.

Naravno, iako su svi ovi problemi mogući, nemojte misliti da ćete ih nužno i imati. Ako je vaš seksualni život poremećen, obratite se liječniku i iskreno i otvoreno razgovarajte s partnerom o svojim osjećajima, seksualnim interesima i promjenama koje morate učiniti u seksualnom životu zbog ograničenja uzrokovanih moždanim udarom. Seksualnost nije samo spolni akt, već uključuje mnogo više.

Isplanirajte spolni odnos unaprijed kao što planirale i druge aktivnosti u kojima želite uživati. Najpogodnije vrijeme je kad ste i vi i vaš partner odmoreni, nastojte spriječiti i ukloniti svako ometanje. Preporučljivo je da seksualna aktivnost bude prije obroka, izbjegavanjem hrane i alkohola prije seksa smanjuje se i dodatno opterećenje srca. Ako vaš partner brine o Vama i puno vremena provodi pomažući vam u obavljanju fizičkih potreba, možete primjetiti da to interferira sa međusobnom seksualnom privlačnošću. Pronalazak osobe koja će se brinuti za vaše fizičke potrebe može voditi poboljšanju odnosa.

1 Comment

  1. iMALA SAM MOZDANI PRIJE DESET MJESECI NEZNAM KOJU KONTRACEPCIJU KORISTIT MOZE LI MIRENA SPIRALA

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.