BISINOSIS – Bisinoza

BISINOSIS
BISINOSIS

BISINOSIS
BISINOSIS

Definicija:

Bisinoza (farmerska pluća) je hronično oboljeneje pluća izazvano udisanjem prašine pamuka. Do ovog oboljenja dolazi kod osoba koje rade sa pamukom pripremajući i prečišćavajući ga za predenje i tkanje.

Sama priroda bisinoze još je nedovoljno poznata a vjeruje se da se radi o alergijskom stanju uslijed netolerancije prema kontaktu sa prašinom pamuka.

Patofiziologija:

Bitna pojava kod bisinoze jeste pojava bronhospazma. Uslijed ovoga dolazi do smanjenja ventilacionog kapaciteta, do pojave povećanja otpora u disajnim putevama i do nejednake distribucije vazduha u alveolama. U početnom stadiju su i povećanja otpora u disajnim putevima i povećanje rezidualnog volumena kao i smanjenje ventilacionog kapaciteta prolaznog karaktera. Po prestanku ekspozicije funkcionalno stanje se restituiše, kasnije međutim, ove pojave postaju permanentne.

Klinička slika:

Ovo stanje se karakteriše pojavom težine, stezanja u grudima i poteškoća sa disanjem pri izlaganju prašini i to poslije određene pauze. Najčešće pod slikom lakše groznice u početnom stadiju bolesti postoji i pojava kašlja i stezanja u grudima, što sve traje 1-3 dana, da bi potom sve te tegobe iščezle.

Poslije nedeljnog odmora, najčešće ponedeljkom, navedene pojave se ponova javljaju. U daljem stadiju ove tegobe se produžuju i na ostale dane u toku nedelje, tako da postaju kontunirane.

Ako se i u ovom stadiju oboljeli ukloni sa mjesta ekspozicije može doći do potpune restitucije.

Kasnije kada se oboljenje iskomplikuje hroničnim lezijama na disajnim putevima, emfizemom i opterećenjem desnog srca stanje postaje ireverzibilno.

Dijagnoza:

Radiološki u početku se ne zapažaju nikakve karakteristične promjene dok u poznom stadiju dolazi do slike sa difuznom fibrozom i sa perilezionim emfizemom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.