Patološki refleksi

Spinalni refleksi
Spinalni refleksi
Refleksi
Refleksi

Refleksi su osnova održavanja pokretljivosti, položaja i koordinacije tijela. Pored toga imaju i veliki uticaj u odbrani tijela.

Reflekse dijelimo na tri osnovne grupe:

  • Eksteroceptivni refleksi: oni za koje podražaj dolazi iz sistema čula (nos, uho, oči, koža, sluznice)
  • Proprioceptivni refleksi: unutrašnji refleksi, za njih se udomaćio izraz tetivni refleksi jer je podražaj dolazi iz mišića i tetiva kao odgovor na istezanje ili snažne potrese.
  • Visceroceptivni: ili enteroceptivni refleksi su razni vegetativni refleksi; refleks zjenice, suzenje, refleks vazomotora, sekrecija žlijezda u digestivnom aparatu.

Posebna grupa refleksa su:

Uslovni refleksi koji počivaju na psihičkoj komponenti, odlika su više nervne djelatnosti. Karakateristični su za određenu jedinku, a ne za specijes kao što su to gore spomenuti.

Dakle reflekse možemo podijeliti i na stalne (koji se javljaju kod svih jedinki jednog specijesa) i uslovne. Pored toga na bazi građe refleksnog luka razlikujemo složene i proste reflekse. Složeni refleksi u umetnutom dijelu sadrže veći broj neurona. U umetnuti dio mogu dolaziti podražaji sa više mjesta i tu se vrši integracija refleksa i formira odgovor.

Poremećaji refleksa

U bolesnim stanjima u kojima je zahvaćen CNS refleksi se mijenjaju tako da mogu da jačaju, slabe, a i da se potpuno ugase. Pored tih kvanitativnih poremećaja mogu se javiti i kvalitativni u smislu promjene odgovora.

  • Hiperrefleksija: kada je odgovor jači nego što je to normalno i pored toga refleks se može izazvati sa šireg područija. Iza osnovne kontrakcije kod hiperrefleksije zna se pojaviti niz dodatnih kontrakcija koje zovemo klonus.
  • Hiporefleksija: je pojava umanjenog odgovora i jedva primjetnog. Takođe se impuls izaziva ovaj put sa užeg područja
  • Arefleksija: je pojava potpunog odsustva refleksa.
  • Paradoksalni refleks: je kada umjesto kontrakcije određenog mišića imamo kontrakciju njegovog antagoniste.

Za pokazivanje o kojoj se vrsti promjene radi vodimo računa o tome da je većina refleksa simetrična, a zatim vršimo upoređivanje. Promjena refleksa nam može približno tačno pokazati lokalizaciju promjene u CNS-u (centri refleksa).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.