Reanimacija

reanimacija
reanimacija

reanimacija
reanimacija

To je naziv za proces buđenja funkcija iz kliničke smrti. Dešava se onim redoslijedom kojim su se i gasile.

Tako se prvo javlja oživljavanje kardiovaskularnog i disajnog aparata. To omogućava opskrbljivanje mozga hranjivim materijama i kisikom i omogućava buđenje moždanih centara.

Buđenje centra za disanje je  od izuzetne važnosti za vraćanje u život ostalih struktura. Buđenje centra za disanje u produženoj moždini pobuđuje rad svih ostalih centara, a u prvom redu vazomotornog centra koji  poboljšava tonus krvnih sudova i poboljšava cjelokupan rad kardiovaskularnog aparata. Ako se disajna funkcija probudi kasnije po pravilu se organizam teško održi u životu.

Pri oživljavanju funkcija CNS prvo se bude filogenetski starije strukture, a iza njih filogenetski mlađe. Tako imamo:

  • među prvim se vraćaju funkcije bulbarnih centara za disanje, vazomotorni centari i centar vagusa
  • zatim slijedi buđenje funkcije srednjeg mozga pa se javlja refleks zjenica
  • kasnije se javljaju spinalni i tetivni refleksi
  • na kraju se obnavljaju funkcije malog mozga i kore velikog mozga.

Obnavljanje funkcije kore velikog mozga veoma povoljno utiče na oživljavanje svih ostalih dijelova organizma i sve se funkcije obnavljaju brže, normalizuje se metabolizam i pojačavaju se oksidacioni procesi.

Obnavljanje funkcija iz kliničke smrti događa se samo ako period umiranja nije bio previše dug jer dugotrajno umiranje dovodi još i prije pojave kliničke smrti do teških ireverzibilnih promjena pogotovo na CNS-u.

Kardiopulmonalna reanimacija

Je proces kojim mi budimo bolesnika iz stanja kliničke smrti ili iz agonije. Bitno je reći da se procesom treba započeti odmah!!!

Četiri stavke su bitne u ovom procesu:

  • Obezbjediti prohodnost disajnih puteva (recimo intubacija ili izvlačenje jezika)
  • Obezbjediti funkciju disajnog sistema – disanje usta na usta, preko ambu balona ili preko posebnih aparata obezbjediti respiraciju 14-16 puta u minuti
  • Obezbjediti funkciju kardiovaskularnog aparata. Masaža srca preko pritiska na grudnu kost a nekada i direktna kada se otvori toraks i srce masira direktno rukom. Ako postoji mogućnost srce se budi iz ventrikularne fibrilacije preko defibrilatora. Funkcija disanja i krvotoka oživljavaju se sinhrono. Najbolji omjer je 6:1 za srce.
  • Definitivna terapija obuhvata održavanje kardiovaskularne i disajne funkcije, korekciju metaboličke acidoze, održavanje izoosmotske ravnoteže i stabilizaciju homeostaza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.