Kako nastaje celulit

Celulit
Celulit

Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, pušenje, genetske predispozicije i hormonske promjene igraju važnu ulogu u nastanku celulita.

Kako nastaje celulit ? Ipak, mišljenja stručnjaka o uzrocima nastanka su podijeljena. Dok jedni smatraju da se radi isključivo o genetici, drugi su skloniji vjerovanju da je riječ o posljedicama prehrane s visokim udjelom masnoća, izostanka tjelesne aktivnosti te loše cirkulacije, nakupljanja toksina u organizmu, pa i kombinacije svega navedenoga.

Borba protiv celulita

Mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita zapravo leži u pravilnim prehrambenim navikama. Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine, barem dva litra dnevno, kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjanje toksina. Prije svega, misli se na običnu vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice kao uspješni agensi za poticanje cirkulacije i detoksikaci ju organizma.

Nepoželjne procesirane i slane namirnice dobro je zamijeniti obiljem integralnih žitarica, voća i povrća, ribe te u nešto manjoj mjeri krtim mesom. Drugim riječima, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita nego čini dobro i cijelom organizmu.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma, preporučuje povećanje unosa namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, narandže, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) a i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra.

Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma.

Čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim tim i nastanku celulita, jeste konstipacija. Radi reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative, poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

Korisne strategije protiv celulita

Uz pravilne prehrambene navike, postoji još cijeli niz stra-tegi ja za borbu protiv celulita.

Tjelesna aktivnost

Dnevno je potrebno izdvojiti barem 30 minuta za tjelovježbu kako bi se aktivirao metabolizam i pospješilo izlučivanje toksina.

Masaža

Poželjno je povremeno masirati područja kritična za nastanak celulita. Masaža stimulira cirkulaciju krvi i limfe te pospješuje oslobađanje celulita koliko je to moguće.

Adekvatna odjeća

Usku i odjeću koja steže, poput traperica ili elastičnih čarapa, poželjno je nositi što rjeđe, jer slabi cirkulaciju i potiče zadržavan je otpadnih tvari.

Cigarete

Savjetuje se prestanak pušenja, jer ono  doprinosi akumuliranju toksina u organizmu, te izbjegavanje učestalog uzimanja lijekova poput tableta za spavanje ili laksativa.

Boravak u prirodi

Organizmu je potrebno osigurati dovoljne količine kisika, najbolje provođenjem određenog vremena u prirodi.

Opuštanje

Svaki dan poželjno je ostaviti dovoljno vremena za opuštanje – mnogi smatraju da celulit može biti i rezultat stresnog načina života, stoga tokom dana sebi posvetite barem sat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.