Piling štetan za kožu

Piling
Piling

Izgleda da ponekad i previše brige za kožu može da nanese veću štetu nego da se uopšte ne brinemo za nju.

Mehanički piling

Iako već godinama slušamo kako je piling za kožu blagotvoran tretman koji uklanja mrtve ćelije kože i pomlađuje je, možda baš on, ako ga redovno radite, čini štetu vašoj koži. Zapravo, ovo se odnosi samo na mehaničke pilinge sa zrncima za koje sada stručnjaci tvrde da oštećuju kožu i da ih je bolje prestati praktikovati.

O čemu se radi?

Paula Begoun, osnivačica Paula’s Choicea smatra da mehanički pilinzi jako štete koži i ostavljaju na njoj mikro-oštećenja.

“Kada uradite piling abrazivnim sredstvom, oštećujete kožu, iako to ne vidite. Koža postaje ranjivija zbog tih malih oštećenja i osjetljivija na zagađenje vazduha i sunčeve zrake. Dugoročno, time dovodite do upala kože koje rezultiraju ubrzanim starenjem kože”, objašnjava ona.

Znači li to da moramo da prestanemo s pilingom?

Ipak ne. Ovo znači da morate da prestanete s korištenjem pilinga koji imaju abrazivan učinak, ali vam ostaju druga rješenja za eksfolijaciju. Postoje hemijski pilizi koji smanjuju bore, pomažu uklanjanju akni i čine kožu pomlađenom.

To su pilinzi koji sadržavaju kiseline, poput voćnih, glikolne ili salicilne. Takođe, neke vrste voća i povrća vam mogu poslužiti kao piling jer imaju enzime koji se ponašaju kao hemijski piling, a to su prije svega ananas, bundeva i papaja. Dio namirnice koji ne iskoristite za piling pojedite pa imate dvostruki tretman za ljepotu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.