Vitamin B1 (tiamin, aneurin)

Vitamin B1
Vitamin B1

Vitamin B1
Vitamin B1

Tiamin je koenzim karboksilaza i učestvuje u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata. Potrebe zavise o njihovom unosu. Deficit u prehrani uzrokuje bolest beri-beri. U razvijenim zemljama ova bolest je rijetka i često atipične kliničke slike. Na deficit treba pomisliti pri pojavi nejasnih perifernih neuritisa, dekompenzacije srca s porastom minutnog volumena, edema katkad praćenih demijelinizacijom u CNS-u.

Izvori Vit. B1 su: cijela zrna žitarica, kvasac, mlijeko, meso, riba, iznutrice, voće i povrće, orasi. Potrebne dnevne količine iznose 0,3 mg za djecu do godinu dana, 0,5-0,9 za djecu od 1-9 godina, za dječake starije od 10 godina i muškarce 1.2 mg, za djevojčice starije od 10 godina i žene 1.1 mg. Žene u trudnoći 1.4 mg, a u periodu laktacije 1.5 mg.

Osobu kojoj trebaju dodatne količine vitamina B1 odnosno tiamina nije teško naći. Jedete li kuhanu hranu, mogući deficit je više nego vjerojatan. Više od pola vitamina B1 u sirovoj hrani postaje žrtva kuhanja. A ako u prehrani imate mnogo rafiniranog, obrađenog brašna i žitarica, “pojačanih” ili s nekim dodacima, toplina neće imati bog zna što uništiti. Trudnoća i dojenje povećavaju potrebu tijela za vitaminom B1. Povećana potreba vitamina B1 je u slučaju da konzumiramo šećer i druge rafinirane ugljikohidrate, bavimo se sportom, imamo previše aktivnu štitnjaču i konzumiramo previše alkohola ili čaja. Potreba se također povećava starenjem. Osobe u starijoj životnoj dobi ne metaboliziraju vitamin kao što su nekoć mogle te stoga moraju konzumirati veću količinu te tvari.

Vitamin B1 poboljšava funkcije živčanog sustava i smanjuje bol. Vitamin B1 dan u obliku injekcije može ukloniti Perifernu neuropatiju. Injekcija je djelotvorna na više od 50% slučajeva, pod uvjetom da se B-kompleks uravnoteži. Dvanaestotjedna terapija tiaminom i drugim vitaminima iz B kompleksa može pomoći pacijentima s dijabetičkom neuropatijom (Odumiranje živaca zbog velike količine šećera u krvi). Na svakog alkoholičara s posve razvijenom alkoholnom kardiomiopatijom dolazi stotine drugih koji pate od manjeg stupnja oštećenja srčanog mišića nastalog zbog nedostatka vitamina B1. Diuretički lijekovi, često propisivani za liječenje povišenog krvnog tlaka, kongestivnog zastoja srca te protiv zadržavanja vode, još više troše zalihe tiamina, kao i druga hranjiva. Odgovarajuće doze vitamina B1 mogu popraviti funkciju srčanog mišića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.