Uloga srčanih zalistaka i srčani tonovi

srčani tonovi
srčani tonovi

srčani tonovi
srčani tonovi

Atrioventrikularne valvule spriječavaju da se krv u toku sistole vraća iz ventrikula u atrij, dok semilunarne valvule spriječavaju da se krv u toku dijastole vraća iz aorte u lijevi ventrikul, odnosno iz arterije pulmonalis u desni ventrikul. Otvaranje i zatvaranje jednih i drugih valvula potpuno je pasivan proces koji uzrokuje kretanje krvi s mjesta većeg na mjesto manjeg gradiejnta pritiska. Kod postojanja gradijenata pritiska atrioventrikularne valvule su puno nježnije valvule i za njihovo zatvaranje gotovo da nije potreban povećani tok krvi. Za ove valvule preko chordae tendinae su povezani papilarni misici koji se kontrahuju istovremeno sa ventrikularnim misićima. Ovi misići ne dovode do zatvaranja atrioventrikularnih valvula nego ih vuku prema ventrikulima kako se ne bi previše izbočile prema atrijima u toku sistole ventrikula. Za razliku od atrioventrikularnih valvula, semilunarne su puno grublje i zbog toga sto krv kroz njihovo usće prolazi jako velikom brzinom.

Srčani tonovi

Energija koja se oslobađa u toku srčanog ciklusa uzrokuje vibracije u krvi u srčanim šupljinama. Te vibracije se prenose na zid srca, okolne strukture, sve do zida grudnog koša i to su srčani tonovi. Srčani šumovi su vezani za patološko proticanje krvi kroz ušće.

Srčani tonovi se nalaze na donjoj granici čujnosti (normalno ljudsko uho razlikuje tonove od 16 do 20,000 Hz). Zbog ovoga se za registriranje srčanih tonova koristie metode kao što su:

  • auskultacija (korištenje stetoskopa ili fonendoskopa srčani tonovi se pojačavaju i bivaju dostupni ljudskom uhu) i
  • fonokardiografija (zvučni fenomeni koji prate rad srca se pretvaraju u električne impulse).

Imamo četiri srčana tona:

  • I srčani ton – Sistolni po porijeklu je muskulo-valvularan. Muskularna komponenta je izometrijska kontrakcija, dok valvularna obuhvata zatvaranje atrioventrikularnih i otvaranje semilunarnih valvula. Traje 0.16s. On je dubok, ne oštro ogranicen i niskog tonaliteta. Najbolje se čuje na projekciji Ictus cordis (udar srčanog vrha u zid grudnog koša). Nalazi se u V međurebarnom prostoru lijevo, 1 cm medijalno od medioklavikularne linije. Poklapa se sa pojavom pulsnog vala u arteriji radialis.
  • II srčani ton – Dijastolni po porijeklu je valvularan. Obuhvata zatvaranje semilunarnih i otvaranje atrioventrikularnih valvula. Traje 0.12s. On je višeg tonaliteta i oštrije ograničen nego I ton. Najbolje se čuje na bazi srca.
  • III srčani ton nastaje elongacijom komora u fazi njihovog brzog punjenja.
  • IV srčani ton nastaje kotrakcijom atrija i ubacivanjem krvi u ventrikule prije zatvaranja atrioventrikularnih valvula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.