Srčani ciklus

srčani ciklus
srčani ciklus

srčani ciklus
srčani ciklus

Srčani ciklus ili srčana revolucija predstavlja period između dvije srčane kontrakcije, tj obuhvata sve promjene volumena i pritisaka u tom periodu. Obuhvata 2 procesa,  a to su: sistola – kontrakcija i dijastola – relaksacija. Vrijeme trajanja srčanog ciklusa  ovisi o frekvenci srčanog rada i za frekvenciju od 75 otkucaja u minuti traje 0,8s – pri tome sistola atrija traje 0,1 sekundu, dok dijastola traje 0,7 sekundi. Kod ventrikula sistola traje 0,3 sekunde, a dijastola 0,5.

Srčani ciklus ventrikula

Sistola se sastoji od 2 procesa:

  • izometrijska (izovolumna) kontrakcija – zatvorene su i AV i semilunarne valvule. Krv ne može da ide iz ventrikula jer je pritisak veći u aorti i art. pulmonalis od pritiska u ventrikulu. Da bi se otvorile semilunarne valvule neophodno je da pritisak u ventrikulu nadvlada pritisak u ovim krvnim žilama. To je omogućeno izometrijskom kontrakcijom – dužina mišića se ne mijenja, a tonus (napetost) raste, čime raste i pritisak u ventrikulu. Kada nadvlada pritisak u krvnim žilama, otvaraju se semilunarne valvule i počinje druga faza.
  • izotonička kontrakcija – AV valvule zatvorene, a semilunarne otvorene. Dolazi do istiskivanja krvi iz ventrikula. To se odvija u dvije faze: 1. faza brzog izbacivanja (brze ejekcije) 2. faza sporog izbacivanja krvi Kako krv ističe iz ventrikula , u njemu pritisak se smanjuje, i kada padne ispod pritiska u krvnim žilama, krv krene prema nazad i zatvori semilunarne valvule. Time završava sistola.

Dijastola komora takođe ima 2 faze:

  • izometrijska (izovolumna) relaksacija – zatvorene su i AV i semilunarne valvule. Krv se nalazi u atriju i ne može da odmah ide u ventrikul, zbog toga što je pritisak u ventrikulu veći nego pritisak u atriju i nedozvoljava da se otvore AV valvule. Da bi se one otvorile neophodno je da se pritisak u ventrikulu smanji. To se dešava izometrijskom relaksacijom – dužina mišića ostaje ista, a tonus se smanjuje. Time pritisak u ventrikulu pada (na 0 kPa), što omogućava otvaranje AV valvula, i počinje druga faza
  • izotonička relaksacija – AV valvule su otvorene, a semilunarne zatvorene. Dolazi do punjenja ventrikula krvlju u 3 faze : 1.faza brzog punjenje, 2.faza sporog punjenja (dijastaza) –  u ove dvije faze se ubaci oko 75 % krvi iz atrija u ventrikul, 3.faza kontrakcije atrija – njome se ubaci preostalih 25% krvi.

Volumen krvi u ventrikulu neposredno pred početak njegove sistole, je ventrikularni end-dijastolni volumen, normalno je 120-140 ml. Količina krvi koja ostaje u komori na kraju sistole  je ventrikularni end-sistolni volumen, a normalno je 40 do 70 ml. On se često zove i rezidualni volumen. Udarni volumen je količina krvi koju srčana komora pri svakoj normalnoj sistoli izbaci u krvotok, iznosi 70-80 ml.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.