Vitamin A (retinol)

vitamin A
vitamin A

vitamin A
vitamin A

Vitamin A je potreban u prvom redu za sintezu vidnog pigmenta (rodopsina), rast i diferencijaciju epitelnog tkiva, pravilan rast kostiju, reprodukciju i razvoj embrija. Nalazi se u dva oblika, kao aktivni oblik u animalnim namirnicama i kao provitamin (ß-karoten) u vegetabilnim namirnicama, koji u aktivni oblik prelazi u crijevnoj mukozi. Ukupna vrijednost unešenog vitamina A dobivenog iz retinola i karotena se izražava u retinol ekvivalentima.

Izvor su: mlijeko, maslac, sir, jaja, mrkva, narandžasto, crveno i tamnozeleno povrće.

Dnevne potrebe za djecu do godinu dana kreću se od 375-400 μg, od 1-3 godine 400μg, od 4-6 godina 450 μg i od 7-9 godina 500 μg; svi muškarci stariji od 10 godina trebaju 600 μg; djevojčice od 10-18 godina trebaju 600 μg, od 19-70 godine osobe ženskog spola trebaju 500 μg, a >70 godina 600 μg. Trudnice dnevno trebaju 800 μg, a žene dojilje 850 μg.

Nedostatak: Premda je noćno sljepilo poznati nedostatak vitamina A, mnogo je bolesti povezano s njegovim nedostatkom. Vitamin A ima antioksidativna svojstva i kao takav nezamjenjiv je u borbi protiv srčanih i drugih degenerativnih stanja. Potreban nam je za zdravu reprodukciju, hormonsku ravnotežu žena, pravilan rast te za ravnotežu šećera u krvi, a služi i u obrani protiv infekcija. Zajedno s vitaminom C Vitamin A se bori protiv infekcija. Naslov infekcijskog vitamina zaradio je mnogo prije nego što mu je taj naslov oduzeo vitamin C. Uloga vitamina A je pojačavanje imunološkog sustava. Čitav proces se zbiva u sluznici želuca i crijeva. Najbolja kombinacija za suzbijanje prvih znakova infekcije je sinergija vitamina A sa vitaminom C i cinkom. Ista kombinacija je djelotvorna jer pogoduje ozdravljenju od dišnih i sinusnih infekcija. Uzimanje tableta vitamina A zajedno sa izravnim nanošenjem na kožu usporava pojavu herpesa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.