Inozitol (skupina B kompleks)

vitamini
vitamini

vitamini
vitamini

Predstavlja vitamin neophodan za razmnožavanje kvasnica i nekih bakterija. Zastupljen je u većim kličinama u namirnicama vegetabilnog porijekla (kvasac, lisnato povrće i žito), a mnogo manje u mesu i iznutricama.

Dnevne potrebe u inozitolu ne prelaze vrijednosti od 1g.

Utjecaj na organizam: Utječe na rad mozga, bubrega, jetre, skeletnih mišića i srca te rast kose.

Funkcije u organizmu: Inozitol je vitalan za rast kose i može spriječiti lomljivost kose i ćelavost. Kao dio lecitina sudjeluje u svim njegovim aktivnostima. Važan je za zdravlje i rad srčanog mišića. Može pomoći u smanjivanju razine kolesterola u krvi. Koristi se u liječenju pretilosti i shizofrenije (kao dio prehrane stanica mozga).

Deficitarni simptomi: Nedostatci inozitola mogu pridonijeti ćelavosti, opstipaciji, ekcemu, dermatitisu, abnormalnostima očiju i visokoj razini kolesterola u krvi.

Terapijska primjena: Pomaže u liječenju ateroskleroze, ćelavosti , visokog kolesterola, opstipacije pretilosti, a može pomoći i kod srčanih bolesti.

Prirodni izvori: Nalazimo ga u većim količinama u pivskom kvascu, pšeničnim klicama,, lecitinu, neprerađenim neljuštenim žitaricama, u zobenom brašnu, kukuruzu, orasima, mlijeku, sirovoj nerafiniranoj melasi, agrumima i životinjskoj jetri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.