Upale oka

Keratitis
Keratitis

Upalne bolesti oka predstavljaju zapaljenja pojedinih dijelova očne jabučice, kapaka i suznog aparata. Tu spadaju npr. konjunktivitis (upala spojnice), keratitis (upala rožnice), blepharitis (upala rubova očnih kapaka), itd.

Konjuktivitis (Conjuctivitis)

Konjunktivitis je upala vežnjače (konjunktive) unutar kapka. Vežnjača  se prostire na unutrašnjem dijelu kapka i pruža se preko beonjače do rožnjače. Upaljena vežnjača čini beonjaču (skleru) crvenom za vrijeme konjunktivitisa. Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja može da uzrokuje i odumiranje tkiva.

Etiologija

Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze takođe sadrže enzime i antitijela koja spriječavaju razvoj bakterijske infekcije.

Postoje mnogi uzroci konjunktivitisa. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, hlamidije, gljivice i paraziti. Bolest “crvenih očiju” je specifična bolest koju uzrokuje bakterija (iz roda Haemophilus bakterija). Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među djecom, a katkad uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Konjunktivitis može takođe pratiti običnu prehladu i osipe. Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (hlamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmia neonatorum . Rizično je i nošenje kontaktnih sočiva, a posebno dugo nošenje sočiva. Rizični faktor su i kontakti s osobama koje imaju konjunktivitis.

Podjela konjunktivitisa: 

  • virusni konjunktivitis
  • alergijski konjunktivitis
  • bakterijski konjunktivitis
  • neonatalni konjunktivitis
  • inkluzijski konjunktivitis (bazenski konjunktivitis) uzrokovan bakterijom-hlamidijom
  • gonokokni konjunktivitis
  • hronični konjunktivitis (trahom)

Klinička slika   

Crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, iritacija (bockanje, pečenje, svrab) oka i kapaka, a očni kapci su često slijepljeni kod buđenja.  Kod nekih virusnih konjunktivitisa može se imati osjećaj stranog tijela u oku i preosjetljivost na svijetlost. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrab. Većina osoba ima i propratni rinitis. Svrab dovodi do trljanja očiju i stvaranja edema (otoka) i zadebljanja vežnjače, pa ona postaje neprovidna. Vežnjača stvara više sekreta kada je zapaljena. Taj sekret može da bude serozan, sluzav, fibrinozan, gnojav i lagano sukrvičav. Sekret može da bude veoma obilan i da se sliva preko rožnjače, ometajući vid. U toku noći se sasuši na rubovima kapaka, slijepi ih, te kapci mogu da se otvore tek poslije ispiranja sasušenog sekreta.

Dijagnoza     

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i brisa konjunktive.

Liječenje     

Liječenje konjunktivitisa zavisi od  uzročnika. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. Kao sasvim blaga sredstva mogu se primjeniti oblozi od kamilice i 3%-tni rastvor borne kiseline. Antibiotici, obično kapi za oči, primjenjuju se u liječenju bakterijskog konjunktivitisa. Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar nedelju dana.

Keratitis

Keratitis predstavlja zapaljenje rožnjače (corneae).

Etiologija

Prema etiologiji keratitisi mogu biti bakterijski (pneumokokni ulkus korneje, pyocyaneus keratitis, stafilokokni keratitis), virusni (herpes simpleks, herpes zoster oftalmikus, vakcinacija), mikotični (gljivični), alergijski (marginalni ulkus korneje, fliktenuralni keratitis, luetički, disciformni) i trofički (neuroparalitički, keratitis e lagophtalmo).

Klinička slika

Kornealna reakcija na štetni agens manifestuje se pojavom infiltrata sa ili bez grizlice. Na osnovu toga je i izvršena primarna podjela keratitisa na one sa gubitkom tkiva, pa time i formiranjem grizlice (keratitis ulcerosa) i one keratitise kod kojih površina rožnjače ostaje neoštećena, a proces se odigrava u njenoj stromi (keratitis stromalis, odnosno keratitis parenhimatoza). U grupu stromalnih keratitisa spada herpetični disciformni keratitis i parenhimini keratitis luetično-kongenitalnog porijekla , dok u grupu ulceroznih spadaju sva ostala zapaljenjska oboljenja rožnjače.

Simptomi su u početku bolesti vrlo često slični konjuktivitisu: preosjetljivost oka na svijetlo (fotofobija), crvenilo konjunktive i osjećaj nelagodnosti u oku, da bi kasnije i u težim slučajevmia napredovali do jakog bola, gubitka vida i prisustva gnoja u prednoj očnoj komori (hipopion).

Upala može da ošteti rožnjaču što dovodi do oštećenja vida. Takođe može doći i do pucanja rožnjače što dovodi do endoftalmitisa (upale u oku) koji može rezultirati gubitkom čitavog oka. Ipak, u većini slučajeva bolest se uspješno liječi bez ikakvih posljedica za vid.

Liječenje

Kod bakterijskih keratitisa primjenjuju se antibiotici u vidu čestog ispiranja antibiotskim rastvorom. Obavezno se daju injekcije antibiotika pod vežnaču,  moguća je i kombinacija dva antibiotika.

Kod virusnih keratitisa liječenje je nespecifično, pored antibiotskih masti (prevencija) i toplih suhih obloga neophodno je uvijek primjenjivati i midriatike, a nekada i kortiokosteroide.

U liječenju mikotičkih keratitisa se koriste antimikotski lijekovi, dok se alergijski liječe etiološki, a od koristi mogu biti određene kortikosteroidne kapi.

Liječenje neuroparalitičkog keratitisa je veoma teško i obavlja se zajedno sa neurologom.

Blepharitis (upala rubova kapaka)

Zapaljenja rubova kapaka dosta se često sreću. Oboljenjem mogu da budu zahvaćeni koža, folikuli trepavica i Meibomove žlijezde. Bliska veza s okom čini da ova zapaljenja mogu da budu praćena promjenama na vežnjači (konjunktivi), zbog čega dobijaju poseban značaj.

Etiologija

Etiološki razlikujemo dva oblika blepharitisa.

Blepharitis squamosa je češća kod osoba sa seborejom kože i peruti na kosmatom dijelu glave. Stafilokokna infekcija takođe može da izazove kliničku sliku  blepharitis squamose. Izvjestan značaj se pridaje konstituciji, alergiji, anomalijama refrakcije, hipovitaminozi, endokrinim poremećajima, nadražuju prašinom i dimom. Etiopatogeneza blepharitis ulcerosa je slična kao kod skvamoznog oblika, s tom razlikom što se ovdje češće radi o infekciji, i to obično stafilokoknoj.

Klinička slika

Blepharitis squamosa je zapaljenje kože rubova kapaka. Klinička slika se odlikuje lakim zadebljanjem rubova kapaka, koji su u predjelu trepavica pokriveni ljuspicama koje se perutaju. Po skidanju ovih ljuspica vidi se hiperemična (jako crvena) koža. Trepavice više otpadaju nego kod zdrave osobe, ali ponovo izrastu. Bolesnici osjećaju svrab, zbog čega često dodiruju prljavim rukama kapke i pogoršavaju bolest. Zapaljenje dugo traje, obično nekoliko godina, ali ne ostavlja značajnije posljedice.

Blepharitis ulcerosa je zapaljenje kože rubova kapaka, folikula trepavica i Meibomovih žlijezda, koje se odlikuju stvaranjem sitnih apscesa u folikulima, sa kasnije stvaranjem ulceracija (grizlica). Mnogo je rjeđi od skvamoznog oblika. Rubovi kapaka su zadebljali, crveni, pokriveni žućkastim krustama, poslije njihovog skidanja vidi se neravna osnova, posuta grizlicama. Trepavice slijepljene sekretom lahko ispadaju pri čemu ponovo ne izrastu, tako da ih u kasnijem stadijumu uopšte nema (madarosis). Na mjestu grizlica se stvaraju ožiljci koji izmjene ivice rubova kapaka, tako da kapci ne mogu više dobro da prionu jedan uz drugi. Ovo dovodi do suženja. Neprestano stvaranje grizlica i njihove ožiljne promjene dovode do izvrtanja kapaka, što još više pogoršava stanje. Bolest traje godinama i vrlo je tvrdokorna prema liječenju.

Liječenje

Pre svega treba da se vodi računa o čistoći rubova kapaka. Lokalno se primjenjuju keratolitici, a liječenje seboreje i kosmatog dijela glave ubrzava izlječenje na rubovima kapaka. Kod stafilokokne infekcije se lokalno primjenjuju antibiotske masti prema antibiogramu. Premazivanje rubova kapaka 1%-tnim rastvorom srebra nitrata može da koristi kod upornih slučajeva. Ulcerozni oblik se liječi na isti način, s tim što liječenje mora biti redovno i veoma dugotrajno sprovođeno, te zahtjeva veliko strpljenje, a upereno je prvenstveno protiv stafilokokne infekcije, koja je često rezistentna prema mnogim antibioticima, što se određuje antibiogramom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.