Infekcije izazvane acinetobakterom

Acinetobacter baumanii
Acinetobacter baumanii

Acinetobacter baumanii
Acinetobacter baumanii

Acinetobacter mikroogranizmi su sveprisutni saprofiti u vodi i tlu, koji skupa s rodovima Moraxella, Neisseria i Kingella pripadaju porodici Neisseiraceae. Dva dobro karakterizirana patogena su Acinetobacter calcoaceticus var. hwoffi, prije nazvan Mima polymorpha i acinetobacter calcoaceticiis var. anitratiis, prije zvan Herellea vaginicola. Kao i drugi članovi porodice oni su gram-negativni diplokoki kada rastu na agaru, ali se razlikuju po tipično negativnim reakcijama oksidaze, jednostavnim potrebama za rast i bacilarnom izgledu u bujonu i za razliku od enterobactericea one daju, negativnu nitratnu reakciju.

Infekcije uzrokovane članovima ovih rodova su slične u mnogome onima enterobactericea, osobito u bolničke infekcije i one dobivene u zajednici urinarnog trakta, meninga i donjeg respiracijskog trakta. Slično tome, sojevi acinetobactera mogu izazvati bakteriemiju i subakutni i akutni endokarditis. Sa svojom inače niskom prirođenom virulencijom, ali visokom prevalencijom na koži normalnih osoba, ove bakterije pokazuju predilekciju za invaziju krvotoka u osoba s intravenskim kateterima, kirurškim ranama ili opeklinama. Ponekad, bakteriemična epizoda može biti fulminalna i sličiti meningokokcemiji, s visokom vrućicom, šokom i petehijama. Mnoge od bakteriemija su polimikrobne.

S obzirom na ubikvitarnost ovih mikroorganizama, bolesti koje izaziva acinetobacter se moraju razlučiti od obične kolonizacije. Pravu infekciju može biti teško liječiti zato što često nastaje u oslabljelih bolesnika i zbog toga što su ove bakterije često rezistentne na standarne antimikrobne lijekove. Dok rezultati testa osjetljivosti nisu dostupni, infekciju treba liječiti kombinacijom P-laktamskog antibiotika proširenog spektra s aminoglikozidom, svako strano tijelo treba ukloniti, kao i nekrotično tkivo, ako postoji.

2 Comments

  1. ja radim u ustanovi gde se siri infekcija izazvana ovom bakterijom,medicinska sestra sam,kako da se zastitim???

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.