Infekcije proteusom

Proteus vulgaris
Proteus vulgaris

 

Proteus vulgaris
Proteus vulgaris

 

Proteae su aktivno pokretljive bakterije koje ne fermetiraju laktozu. Ovo se pleme sastoji od najmanje tri genera, Proteus, Morganella i Providencia i sedam vrsta. Proteus vulgaris, Proteus mirabilis, Proteus myxofaciens, Morganella morganii (prije Proteus morganii), Providencia alcalifaciens, Providencia sluarlii i Providencia reltgeri (prije Proteus rellgeri). Svi sojevi P. mirabilis, koji dovode do većine infekcija s Proteusom, su indol-negativni, dok je većina sojeva u plemenu indol-pozitivna. Sojevi Proteus su jedinstveni u svojoj mogućnosti da pužu po vlažnoj agar podlozi. Ovi se mikroorganizmi normalno nalaze u tlu, vodi i otpadu i dio su normalne fekalne flore. Osim za infekcije urinarnog trakta, Proteus rijetko izaziva primarnu bolest u inače zdravih osoba, ali je čest oportunistički izazivač u neotpornijili osoba koji su pod terapijom antibioticima širokog spektra. Kao i druge gram-negativne bakterije Proteus može kontaminirati opekline, dekubitusne ulkuse i kirurške rane, a udružen je s destruktivnim kroničnim infekcijama srednjega uha i mastoida, koje ponekad dovode do gluhoće ili širenja u središnji živčani sustav s trombozom lateralnog sinusa, meningitisom, apscesima mozga i smrću. Premda nije tako bitan kao Pseudomonas u tim situacijama, nakon traume oka, Proteus može izazvati ulkuse rožnice, što dovodi do panoftalmitisa. Proteus je također značajan uzročnik kroničnih infekcija urinarnog trakta, dijelom zbog posjedovanja enzima ureaze, koji tvori amonijev hidroksid razbijajući ureu i podižući urinarni pH na vrijednosti koje omogućuju formiranje kamenaca. Ovi kamenci djeluju kao strana tijela koja zatvaraju tijek mokraće, služe kao mjesto perzistencije infekcije i pospješuju razaranje bubrežnog parahima.

Kao i kod drugih gram-negativnih bakterija koje izazivaju žarišne infekcije ozbiljna komplikacija infekcije Proteusom je invazija krvotoka. Kliničke manifestacije su tipične za gram-negativnu sepsu, uključujući čak i šok. Urinarni trakt služi kao ulazno mjesto u većini slučajeva, zatim slijedi bilijarno stablo, gastrointestinalni trakt i druga žarišta. Kirurški zahvati često prethode invaziji krvotoka. Kao i infekcije Proteusom, one izazvane s Providencia rettgeri i stuartii mogu prouzročiti bolničke infekcije urinarnog trakta i često su rezistentne na mnoge antimikrobike.

Liječenje ovih infekcija je slično kao i u drugih gram-negativnih bakterija s dvije razlike. Većina sojeva P. mirabilis su osjetljive na većinu p-laktama i aminoglikozidskih antibiotika i manje su teške za liječenje. Neovisno o tome, postojanje kamenaca u ovim infekcijama predstavlja izazov; s određivanjem žarišta bakterijske perzistencije, neliječena opstrukcija može voditi brzoj bubrežnoj destrukciji i sepsi. Kontaminirani kamenci često zahtijevaju kiruršku intervenciju radi eradikacije infekcije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.