Poremećaji motorike želuca

Želudac
Želudac
Želudac
Želudac

U želucu se odvijaju dvije vrste pokreta – peristaltički i undulirajući pokreti te u određenim uslovima javljaju se i drugi patološki pokreti kao antiperistaltički pokreti.

Kako se želudac puni hranom tako se povećava njegova zapremina i u longitudinalnoj muskulaturi stvara se impuls koji se prenosi na cirkulatornu muskulaturu. Taj impuls uzrokuje da se u višim djelovima želuca formira lagan peristaltički talas koji spušta hranu prema antrumu.

Kada taj talas dođe pred antrum on se pojačava i postaje peristaltički talas koji stvara muskulatorni prsten koji pod pritiskom gura hranu na pilorični otvor. Pilorični otvor je vrlo mali dako da samo nekoliko mililitara želučanog sadržaja prođe kroz njega a ostatak se prelije kroz otvor u muskularnom prstenu nazad i promiješa.

Taj talas ide otprilike jednom u 3-4 minute tako da hrana izađe iz želuca za 3-4 sata. Brzina pražnjenja zavisi i od vrste hrane tako da  je kod ugljikohidrata od momentalnog do max 2 sata, proteini od 30 min do 4 sata a masti 4-6 sati.

U želucu imamo slijedeće mehanizme:

  • Vagalni impulsi ubrzavaju i pojačavaju rad muskulature želuca
  • Gastro-gastrični refleks i hormon Gastrin – što je nategnutiji želudac jači su podražaji
  • Duodeno gastrični refleksi, i hormone Sekretin – od receptora koji primaju signal o pH, osmolaritetu itd i koji usporavaju rad pilorične pumpe

Brzina pražnjenja želuca je direktni pokazatelj stanja muskulature i anatomske građe želuca tako da upotrebljavamo ispitivanje sa barijevom kašom da bi odredili funkcionalno stanje želučane muskulature.

Ako se barijeva kaša nađe i poslje 6 sati od uzimanja onda možemo reći da imamo retenciju hrane. Suprotno od toga  imamo ubrzanu peristaltiku.

Hypertonio et hyperperistalsis

Nastaju kao posljedica:

  • razdraženja u hipotalamusu, psihoneurotska stanja
  • upale, ulceracije, toksini (alkohol, nikotin)
  • umjerena pilorostenoza izaziva kompenzatorno jak hipermotilitet

Osnova je u tome da se javljaju prečesti peristaltički pokreti, da su ubrzani i da je brazda prstena duboka. U tom slučaju ubrzano je pražnjenje iz želuca.

Isto tako važna je i uloga viscero-viscrealnih refleksa tako da uslijed oboljenja raznih unutrašnjih organa a posebno onih koji su neposredno vezani za probavu (jetra, žučna kesa, pankreas) preko refleksnih puteva mogu dovesti do hyperperistaltike.

Hypotonio et hypoperistalsis

Je stanja kada se hrana ne eliminiše ni nakon 6-7 sati stajanja u želucu.

Javlja se:

  • nakon dugotrajnih gladovanja kada se troši masna osnova organizma i dolazi do spuštanja unutrašnjih organa (visceroptoza). Želudac je toj pojavi jako izložen tako da kada se spušta prema dole (gastroptoza) dolazi do usporavanja njegove peristaltike.
  • Kod dugotrajnog pilorospazma ili stenoze želučana muskulatura hipertrofira. Ukoliko pojava ne bude kompenzovana onda će se kao i kod srca javiti insuficijencija praćena atrofijom muskulature.

Bez obzira na uzrok kod dugotrajnog stajanja hrane u želucu stvaraju se osnove za raspadanje te hrane, a što je uzrok oštećenju i nadražaju sluznice tako da su mogući refleksni pokreti antiperistaltike koji vode u povraćanje (vomitus), a uslijed toga dolazi do gubitka veće količine elektrolita, vode tako da imamo već izraženiju hipovolemiju koja čak bolesnika može odvesti u smrt.

Stenoza pilorusa

Stenoza pilorusa kao funkcionalno, a ne organsko oštećenje najčešće se javlja pod dejstvom viscero-visceralnih refleksa (holecistitis, kamenc, apendicitis), zatim i slična organska oštećenja kao ulcus, tumori, ožiljci i upale dovode do pojave da želudac nije u stanju isprazniti svoj sadržaj pa se javlja hipertrofija muskulature (snažni pokreti stvaraju abdominalne kolike) koju kasnije zamjeni insuficijencija i hipotonija.

Sindrom visoke opstrukcije

Kada je potpuno zapriječen prolaz hrani kroz želudac (niska opstrukcija je ileus) tada imamo vrlo često povraćanje. Nemogućnost resorpcije vrlo važnih materija (voda i elektroliti). Naglo gubljenje velikih količina tekućine preko povraćanja što vodi u jedno veoma teško stanje.

Akutna gastrektazija

Rijetko oboljenje. Želudac izgubi svoj tonus i ponaša se kao “vreća”. Simptomi su isti kao i kod drugih pojava hipoperistaltike želuca.

2 Comments

  1. Molim vas da mi odgovorite na moje pitanje jer mi je hitno i mnogo sam bolesna.Imam bolove oko srca pa se pruza do ramena,i taj bol se povremeno spusta na dno i prelazi na ledja oko bubrega.Uradila sam dosta nalaza i svi su dobri a sedimentacija mi je mnogo visoka,106 a danas sam snimala zeludac tj.rtg skopija gastroduodenuma.nalazje…hypersecretio et hypotonio ventriculi iritiran,hipertrofican sl.reljef trendelenburg bo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.