Tumori u spinalnom kanalu

Tumori u spinalnom kanalu
Tumori u spinalnom kanalu

Tumori u spinalnom kanalu, obzirom na visinsku lokalizaciju, mogu biti: cervikalni, torakalni, lumbalni, tumori konusa medularisa i kaude ekvine (cauda equina).

Podjela prema horizontalnoj lokaciji

Prema horizontalnoj lokalizaciji možemo ih najprostije podijeliti na: intramedularne (smješteni u medulli spinalis), ekstramedularne (van medullae spinalis) i ekstraduralne (koji ne zahvataju duru mater).

Klinička slika

Klinička slika zavisi od mjesta i vrste tumora.

  • Intramedularni tumori čine jednu petinu, a najčešći su: ependimom i astrocitom. Klinički se ispoljavaju progresivnom slabošću ekstremiteta, gubitak osjeta ispod nivoa tumora i poremećajem funkcije svinktera.
  • Ekstramedularni tumori su najčešći. Obično dovode do radikularnih bolova i parestezija, a potom, rastom tumora, slijede simptomi pritiska na kičmenu moždinu kao kod intramedularnih tumora.
  • Ekstraduralni tumori su slični ekstramedularnim tumorima po kliničkim karakteristikama.

Dijagnoza

Dijagnostika ovih tumora obuhvata ,pored anamneze i kliničkog pregleda, i RTG kičmenog kanala, lumbalnu punkciju, CT i NMR.

Liječenje

Liječenje tumora je hirurško. Posebno dobri rezultati postižu se kod meningeoma i neurinoma. Nekada se primjenjuje i zračenje (radioterapija).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.