Alportov sindrom

Alportov sindrom
Alportov sindrom

Definicija:

Alportov sindrom je nasljedna bolest koju karakterizira hematurija.Razlikujemo dva oblika bolesti:

  • klasični Alportov sindrom, koji se nasljeduje kao spolno vezana bolest s hematurijom, senzorno-neuralnom gluhoćom i honičnom deformacijom prednje površine leće (lenticonus)
  • neoklasični Alportov sindrom koji se nasljeduje kao autosomno obilježje koje uzrokuje hematuriju, ali ne i gluhoću ili lentikonus.

Etiopatogeneza:

Učestalost oboljenja je oko 1 na 10.000 u općoj populaciji, dok je u nekih etničkih skupina 1 na 5000. Pregledom bubrega bolesnika s klasičnim Alportovim sindromom pomoću elektronskog mikroskopa je ustanovljeno, da je glomerularna bazalna membrana do pet puta deblja od normalne te daje lamina densa iskrivljena i pocijepana. “Linkage” analize DNK su pokazale da se odgovorni gen nalazi na dugom kraku X-kromozoma (Xq22). Kasnije otkriće daje x5(IV) lanac kolagena tipa IV također kodiran na dugom kraku X-kromozoma, potaklo je analizu gena u bolesnika, pa je identificirano nekoliko mutacija. Većina su tih mutacija velike delecije ili preraspodjele gena koji vjerojatno dovode do smanjene sinteze x5(IV) lanaca. Zbog toga u hemizigotnog muškarca koji nasljeđuje samo mutirani gen, najvjerojatnije neće doći do sinteze niti jednoga od tih lanaca. Odsustvo a5(IV) lanaca vjerojatno objašnjava klinički nalaz.

Najobilniji kolagen tipa IV u većini bazalnih membrana sastoji se od dva cei (IV) lanca i jednog x2(IV) lanca u obliku velike, štapićaste molekule s globularnim krajevima i dugačkim trostruko-spiralnim dijelom prekinutim kratkim nizovima koji ne stvaraju trostruku spiralu. Molekule se samosatavljajuju na oba globularna kraja i trostruko spiralnom dijelu te stvaraju složenu trodimenzijsku mrežu. Budući da su a5(IV) lanci slični po strukturi al(IV) ili a2(IV) lancima, oni se vjerojatno slažu u monomere slične kolagenu tipa IV, bilo kao homotrimeri a5(IV) lanaca ili zajedno s a3(IV) i a4(IV) lancima kakvi se nalaze u nekim bazalnim membranama. U genima za al (IV), a2(IV), a3(IV) ili a4(IV) lance nisu nađene mutacije za bolest. Nije poznat uzrok neklasičnog AS s hematurijom bez gluhće.

Dijagnoza:

Dijagnoza klasičnog Alportovog sindroma temelji se na spolno vezanom nasljeđivanju hematurije, senzorno-neuralne gluhoće i lentikonusa. Zbog spolno vezanog nasljeđivanja, žene su obično manje pogođene od muškaraca, pa se bolest u njih uglavnom manje dijagnosticira. Hematurija napreduje u nefritis te može izazvati insuficijenciju bubrega u kasnoj mladalačkoj dobi u muškaraca i starijoj dobi u nekih žena. Senzorno-neuralna gluhoća primarno se odnosi na raspon visokih tonova. Često se može ustanoviti samo uz pomoć audiograma i obično nije progresivna. Lentikonus se rijetko javlja bez nefritisa te se smatra patognomoničnim za klasični Alportov sindrom.

Liječenje:

Nema poznate terapije. Uskoro bi trebali postojati DNK testovi za prenatalnu dijagnozu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.