Haemophilus influenzae

Haemophilus influenzae
Haemophilus influenzae
Haemophilus influenzae
Haemophilus influenzae

Vrsta haemophilus influenzae obuhvata sojeve koji su podeljeni u dvije velike grupe: kapsularni sojevi i nekapsularni sojevi. Kapsularni sojevi su patogene za covjeka, narocito tip B, nekapsularni su normalni stanovnici nazofaringsa.

Morfologija:

Sitni Gram (-) kokobacili, nepokretni posjeduju kapsulu, aerobi i fakultetivni anaerobi (ne stvaraju spore).

Kulturelne osobine:

Rastu na čokoladnom agaru i na drugim podlogama koje poseduju faktore rasta. Hemophilus zahtjeva dva faktora rasta: faktor V je NAD i NADP, faktor X nastaje razgradnjom hemoglobina (hemin i hematin). Kultivacija traje 24h na 67˚C.

Fenomen satelitizama:

Satelitizam je pojava da hemophilus raste na krvnom agaru u okolini kolonija Staphilococcus aureus ili drugih bakterija koje stvaraju hemolizu. Kulturu dobijenu na čokoladnom agaru testiramo testom satelitizma. Na krvnu plocicu zasijava se ispitivana kultura , a zatim se zasijava Staphilococcus aureus u vidu jedne vertikalne linije. Nakon inkubacije javice se porast hemophilusa samo duz te linije (pozitivan test). Ako se dobije porast ispitivane kuture na cijeloj povrsini krvne plocice onda je test negativan.

Antigena gradja:

Somatski O-Ag, koji nije bitan za identifikaciju. Kapsularni K-Ag, tipski specifican i na osnovu njega razlikujemo 6 serotipova, a, b, c, d, e, ,f . Kapsularni tip B kod covjeka dovodi do infekcija sa najtezom krvnom slikom.

Oboljenja:

Haemophilus influence tip B izaziva gnojne procese respiratornog trakta, srednjeg uha i sinusa, a kod male djece je cak jedan od najcescih uzoraka bakterijskih meningitisa.

Dijagnoza:

Materijal koji se uzima su bris grla, nosa, sputum, gnoj, krv i likvor.

Mikroskopsko ispitivanje:

Ima znacaja samo kod primarno uzetih uzoraka (likvor).

Kuturelno ispitivanje:

Materijal se zasijava na cokoladnom agaru, a zatim se sumnjive kolonije tstiraju testom satelitizma, odnosno zavisnost od faktora X i V.

Serolosko ispitivanje:

Direktna imunoflurescenca, reakcije aglutinacije, test bubrenja kapsule kapsule.

Hemophilus dukrei

Hemophilus dukrei je uzrocnik seksualno prenosivog oboljenja sankr. U gnoju sankra se mogu naci Gram (-) bacili. Hemophilus dukrei zahtjeva samo faktor X. U organizam prodire zahvaljujuci ozljedama na kozi ili putem sluzi. Na mjestu ulaska formira se crvenilo. Nastale promjene su bolne, edematozne, otok regionalnih limfnih zlijezdi (ingvinalnih često).

Dijagnoza:

Dijagnoza se postavlja uzimanjem gnoja iz ulceracije i prave se preparati koji se boje po Gramu.

Terapija:

Liječi se  sulfonamidima i antibioticima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.